Gyilkosságok városa Chicago – az USA-ban itt követik el a legtöbb emberölést

 

Az Egyesült Államok több nagyvárosában az elmúlt hónapokban elharapódzott a bűnözés.Chicago közbiztonsági szempontból az egyik legrosszabb helyzetben lévő nagyváros.

(Fotó: EPA)

Chicago  sosem tartozott a nyugodt helyek közé, a város neve már a húszas évek kora óta összefonódott az erőszakos bűnözéssel.


Az utóbbi években újra aggasztóan megnőtt az erőszakos bűncselekmények száma,

a kilencvenes években rendszeresen évi kilencszáz gyilkosság történt a városban, bár pont a közelmúltban némi javulást mutattak a statisztikák.

Chicagóban – amely az Egyesült Államok harmadik legnagyobb városa – több emberölést követnek el, mint New Yorkban és Los Angelesben együttvéve.

Az idei évben a gyilkosságok és lövöldözések száma több mint ötven százalékkal nőtt a városban, a tavalyi ezen időszakhoz képest – olvasható a FoxNews oldalán. Szakértők szerint ez a növekvő tendencia a koronavírus-járvánnyal hozható összefüggésbe.

Ugyanakkor a rablások és a nemi erőszak aránya csökkent,

mert a koronavírus-járvány miatt minden korábbinál jobban kiürültek az utcák, a bárok és más nyilvános helyek. Kevesebben próbálkoztak meg például lakások kirablásával, mivel az emberek általában otthon tartózkodtak.

A lövöldözések és gyilkosságok a város déli és nyugati negyedeire koncentrálódnak. Ezek a legszegényebb kerületek, ahol egyben a legnagyobb a fekete lakosok aránya.

A Cook megyei orvosi vizsgabizottság kedden arról számolt be, hogy

ebben az évben eddig 677 emberölés történt. Ez csaknem kétszázzal több, mint 2019 azonos időszakában.

Az idei évben történt emberölések túlnyomó része, mintegy 565 alkalommal a város határain belül történt. Az áldozatokat kilencvenkét esetben lőtték agyon. A 677 gyilkosság áldozata 521 esetben fekete bőrű és 102 esetben latin volt.

Véres hétvége volt Chicagóban

Szombat reggel egy ötéves kislányt ölt meg az édesanyja – írták a FoxNews oldalán.

A kislányon 27 éves anyja több késszúrást ejtett, a gyermek röviddel kórházba szállítása után életét vesztette. A nő indítéka egyelőre nem ismert.

Egy 42 éves férfi is meghalt, miután a Chicago Sun-Times szerint szombaton egy kora délelőtti összejövetelen hátba lőttek.

Vasárnap a rendőrség szintén emberölés miatt indított nyomozást, miután a a chicagói folyóban találtak egy holttestet. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy az áldozat egy 20 év körüli nő,  akinek halálához a nyakán, illetve arcán ejtett szúrt sebek vezettek.

A címlapfotó illusztráció.