×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Megoldódott: 2014-ben eltűnt diákok ügyében adtak ki elfogatóparancsot

 

Elfogatóparancsot adott ki 25 ember ellen a mexikói legfőbb ügyészség a 2014-ben eltűnt 43 diák ügyében szombaton, napra pontosan hat évvel az országot megrázó bűntény elkövetése után.

Omar Gómez Trejo, az üggyel foglalkozó különügyész sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az elfogatóparancsot a bűncselekmény gyakorlati és értelmi szerzői ellen adták ki, köztük a szövetségi és helyi rendőrség tisztségviselői ellen, és most első ízben a hadsereg tisztségviselői ellen is, amit az áldozatok hozzátartozói már régóta követeltek.

Alejandro Gertz Manero főügyész közölte, hogy a hatóságok fényt derítettek mindenki kilétére, aki felelős a diákok eltűnéséért, és bíróság elé állítják őket.

Pontosan hat évvel előtt, 2014. szeptember 26-án az Ayotzinapa tanítóképző főiskola 43 diákja tűnt el a déli Guerrero állambeli Igualában. Az eset egy nagy katonai támaszpont közelében történt. Egy hivatalos vizsgálat szerint a diákok buszokat zsákmányoltak, amellyel egy tüntetésre akartak utazni. A rendőrök több buszt megállítottak, majd átadták a diákokat a Guerreros Unidos nevű helyi drogkartellnek, amelynek emberei tévedésből egy rivális banda tagjainak hitték, ezért meggyilkolták őket, majd a holttesteket elégették egy szeméttelepen. Független vizsgálatok azonban kétségbe vonták a hivatalos verziót, és arra jutottak, hogy a közelben állomásozó katonák is tudtak a történtekről.

Gertz Manero főügyész azt mondta szombati sajtótájékoztatóján, hogy a diákok drogcsempészek harcának kellős közepébe csöppentek. Az eltűnésük napjának éjszakáján mintegy 80 embert öltek meg vagy tüntettek el Igualában különféle bűncsoportok és a hatóságok alkalmazásában álló cinkosaik. Alejandro Encinas belügyi államtitkár azt mondta, hogy a diákok után kutatva 245 holttestet találtak a környéken, de csak 22-őt tudtak azonosítani.

Eleddig csupán két eltűnt diák földi maradványait - csontjait - sikerült azonosítani, a vérfagyasztó bűnügy háttere és részletei még mindig nem ismertek teljesen.

Andrés Manuel López Obrador államfő kormánya újraindíttatta a nyomozást, mert a korábbi büntetőjogi eljárások során számos szabálytalanság történt, és a mintegy 140 őrizetbe vett gyanúsított több mint felét eljárásbeli szabálytalanságok miatt szabadlábra helyezték, köztük Iguala korábbi polgármesterét, rendőröket és a Guerreros Unidos drogkartell tagjait.

A címlapfotó illusztráció.