Nőtüntetéssel kezdődött a fehérorosz tiltakozás

 

Többszáz nő kezdte meg szombaton a fehérorosz fővárosban a megígért hétvégi kormányellenes tüntetéssorozatot, a rendőrség többeket őrizetbe vett közülük.

A rendőrség nagy létszámmal várta a tüntetőket Minszk központjában, a közelben rabszállító autók várakoztak. A Viaszna emberi jogi szervezet közlése szerint legalább hatvan embert – zömmel nőket – őrizetbe vettek és elszállítottak, többeket közülük még azelőtt, hogy eljutottak volna a demonstráció helyszínére. De a szervezet azt állítja, hogy olyan járókelőket is elvittek bevásárlóközpontok elől az egyenruhás rendőrök, akik nem akartak tüntetni, sőt, utcai zenészeket is aluljárókból.

(Fotó: MTI/EPA/STR)


Az augusztus 9-i választások óta minden hétvégén tüntet az ellenzék, és követeli a választás hivatalos győztesének, Aljakszandr Lukasenka elnöknek a lemondását. Lukasenkát közben, most szerdán, a jogszabályok által előírt időpontnál korábban, zárt ajtók mögött beiktattak hivatalába. A biztonsági erők egyre kíméletlenebbül csapnak le a tüntetőkre, immár több mint 7000 embert vettek őrizetbe.

(Fotó: MTI/AP/TUT.by)

A vasárnapra tervezett tömegtüntetésen a tervek szerint az ellenzék jelképesen beiktatja elnöknek Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezetőt. Az eseményre százezer embert várnak.

(Fotó: MTI/AP/TUT.by)