×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hentesbárddal támadtak a francia újságírókra, iszlamista terrorcselekménynek minősítették a történteket

 

Feltehetőleg késsel megsebesítettek két embert pénteken a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt párizsi szerkesztőségének közelében, ahol 2015-ben két merénylő meggyilkolt tizenkét embert. A feltételezett elkövető pakisztáni, társa algériai volt. Mindketten őrizetbe vannak. A belügyminiszter szerint iszlamista terrorcselekmény történt. Cikkünk frissült.

A pénteki incidenst lehetséges terrorista cselekménynek minősítette az ügyészség, ezért a terrorelhárítás is nyomoz.

A feltételezett elkövetőt elfogták, majd egy másik férfit is őrizetbe vettek a támadással összefüggésben. Rendőrségi tájékoztatás szerint a fő gyanúsított egy 18 éves, pakisztáni születésű férfi, a másik pedig egy 33 éves, algériai származású férfi, egyelőre vizsgálják milyen kapcsolatban állnak egymással.

Később az AFP hírügynökség bírósági forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy öt további - 1983 és 1996 között született - férfit is őrizetbe vettek Párizs egyik külvárosában.

Délután a helyszínre ment Jean Castex miniszterelnök Gerald Darmanin belügyminiszterrel és Anne Hidalgóval, Párizs polgármesterével. Castex válságtanácskozást hívott össze, egyúttal közölte, hogy két újságírót támadtak meg, állapotuk nem életveszélyes.

Darmanin este kijelentette: „nyilvánvalóan iszlamista terrorcselekmény” történt. Korábban az ügyészség azt közölte, hogy lehetséges terrortámadás történt, ezért a terrorelhárítás is nyomoz.


A legfrissebb értesülések szerint az elkövető egy hentesbárddal támadt az éppen cigarettaszünetet tartó újságírókra.

A rendőrség lezárta a területet, mert gyanús csomagot talált a volt szerkesztőség közelében, ám kiderült, hogy nem volt benne robbanószerkezetet.

A sebesültek a Premieres Lignes produkciós társaság munkatársai. A cég egy a Charlie Hebdo elleni terrortámadásról szóló dokumentumfilm készítésében működött közre, amelynek címe "A terror három napja: A Charlie Hebdo-támadások".

Luc Hermann, a Premieres Lignes egyik igazgatója elmondta, hogy az egyik áldozat nő, a másik férfi.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében elítélte a támadást.

„Minden együttérzésem e gyáva tett áldozataié és a francia népé újabb megpróbáltatásai során” – írta, és leszögezte: a terrorizmusnak nincs helye Európában.
Giuseppe Conte olasz kormányfő szintén kifejezte szolidaritását Franciaországgal.

„Olaszország azok oldalán áll, akik az erőszak ellen küzdenek” – hangsúlyozta.

Egyelőre tisztázatlan, hogy mi volt a támadók indítéka. Azt sem tudni, hogy az esetnek van-e bármi köze a Charlie Hebdóhoz, amelynek szerkesztősége ma már titkos helyen van.

Ugyanakkor jelenleg folyik Párizsban a 2015-ös támadás feltételezett segítőinek, tizennégy gyanúsítottnak a tárgyalása, péntek délután az áldozatok özvegyei tettek vallomást. Az újság ráadásul nemrégiben újra megjelentette a 2015-ös támadást kiváltó gúnyrajzait Mohamed prófétáról, amiért ismét fenyegetéseket kapott.