×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Le kellett mondjon az amerikai vakcináért felelős főtanácsadó

 

Összeférhetetlenség miatt lemondásra kényszerült az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) vakcináért felelős tanácsadó bizottságának vezetője – jelentette be az FDA szóvivőnője szerdán este.

Hana El Sahly, a houstoni Baylor egészségügyi főiskola virológus és mikrobiológus docense tavaly lett az FDA 15 tagú tanácsadó testületének elnöke, nemrégiben azonban kiderült, hogy július óta ő felügyeli a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat koronavírus elleni vakcinájának kísérleteit.

Az FDA-nek kell engedélyeznie valamennyi új gyógyszer, vakcina és gyógykészítmény forgalomba hozatalát. El Sahly és a biotechnológiai vállalat a sajtó kérésére sem kívánta kommentálni az FDA bejelentését.

Az amerikai közszolgálati rádióban (NPR) megszólaltatott elemzők megjegyezték: bár az FDA nem köteles figyelembe venni a véleményüket, de a gyakorlatban a tanácsadó testületek gyakran kulcsfontosságú szerepet játszanak egy-egy gyógyszer engedélyezésében.

A Moderna a múlt héten jelentette be, hogy több mint 25 ezer emberen próbálják ki a kifejlesztett vakcinát, s a kísérleteik már az utolsó szakaszban vannak.

Azt ígérték, hogy november elején már nagy valószínűséggel megmondhatják, hogy az oltóanyag hatékony és biztonságos-e. Ha ez így lesz, akkor a massachusettsi gyógyszergyártó az elsők között lesz a koronavírus elleni vakcinát engedélyeztető gyártók sorában.