×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Kifütyülték a tiszteletét leróni akaró Trumpot és feleségét

 

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön lerótta kegyeletét Ruth Bader Ginsburg nemrég elhunyt alkotmánybíró koporsójánál; a jelenlévők közül többen kifütyülték, amikor megérkezett a helyszínre.

(Fotó: EPA)

A szövetségi legfelsőbb bíróság washingtoni épülete előtt felravatalozott koporsónál Donald Trump és a first lady, Melania Trump fekete szájmaszkban jelent meg. Az ott lévő gyászolók közül többen is pfujolni kezdtek, és odakiáltották: szavazzák ki!, mármint az elnököt a hatalomból. Néhányan azt harsogták, hogy tartsa tiszteletben Ginsburg végakaratát, azaz ne jelöljön új alkotmánybírót a november 3-i elnökválasztás előtt.

Az elnök és a first lady nem reagált az odakiabálásokra. Ginsburg nem tette közzé nyilvánosan a végakaratát, hanem az amerikai közszolgálati rádió (NPR) szerint az unokájának diktálta le, hogy nem szeretné azt, ha az elnökválasztás előtt megválasztanák az utódját.

A 87 éves korában elhunyt Ruth Bader Ginsburg még 1993-ban, Bill Clinton akkori elnök jelölésére lett az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság –széles körben liberálisnak tartott – tagja. 2016-ban – megszegve a testület tagjaira vonatkozó szabályokat – nyíltan bírálta Donald Trumpot, amiért később bocsánatot is kért.

Halálhírére Trump már pénteken este reagált. „Nagyon szomorú hír” – fogalmazott egy kampányrendezvényen az újságíróknak, majd hangsúlyozta: „a bíró nagyszerű asszony volt, nagyszerű élete volt”. Majd a Fehér Ház közleményben méltatta Ginsburg pályafutását.

Az elnök szombaton nevezi meg Ruth Bader Ginsburg utódját. Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője kedden bejelentette: megvan a megfelelő számú szavazat a szenátusban a jelölt megválasztásához.