Bemutatták a világ legkisebb Rubik-kockáját

 

A világ legkisebb Rubik-kockája Tokióban (Fotó: MTI/AP/Maciej Komorowski, magyar nagykövetség)

A világ legkisebb Rubik-kockáját mutatták be szerdán Tokióban a magyar fejlesztésű logikai játék Japánban való debütálásának 40. évfordulóját ünnepelve.


Az ember ujjhegyén elférő alumíniumkocka nagyjából 2 grammos és minden oldala körülbelül 9,9 milliméter hosszú. A játékra alkalmas emlékkockát a japán MegaHouse Corp. játékgyártó, valamint az Iriso Seimitsu Co. fémfeldolgozó vállalat fejlesztette ki. Egy kocka ára 198 ezer jen (588 ezer forint). A termék már rendelhető, a kiszállítás decemberben kezdődik.

A Rubik-kockát 1980 júliusában kezdték értékesíteni Japánban, és csak az első évben négymillió darabot adtak el belőle. Az apró kockát a háromdimenziós logikai játéknak szentelt új kiállítás részeként mutatták be Tokióban, a számos nagykövetségnek és nagyvállalati székháznak otthont Minato kerületben.

A tokiói magyar nagykövetség közreműködésével megvalósult tárlaton egy Rubik Ernőt ábrázoló mozaik is látható, amelyet 1600 Rubik-kocka-darab alkot. Az ingyenes kiállítást november 9-ig kereshetik fel az érdeklődők.

„A Rubik-kocka a mindennapi életünk része, itt Japánban is, és mindenkire inspirálóan hat” – mondta Palanovics Norbert, Magyarország tokiói nagykövete.