Seehofer szerint az EU-s menekültügyi javaslatcsomag jó alap

 

Az EU Tanácsa soros elnöki tisztségét betöltő Németország belügyminisztere, Horst Seehofer Berlinben kiemelte, az európai bizottsági javaslat jó lehetőség, hogy az EU tagországai megmutassák a világnak, megállapodásra tudnak jutni a közösség jövőjét meghatározó legfontosabb ügy, a migráció kérdéseiben.

„Akármit is ír a sajtó, nem vagyok a bevándorlás ellensége, de ezen folyamatot szabályozni és irányítani kell, és áttekinthető nagyságrendi keretek közé kell szorítani, hogy meglegyen hozzá a kellő lakossági támogatás. Ezért a legfontosabb az EU külső határának ellenőrzése. Már a külső határon meg kell vizsgálni, hogy ki lehet jogosult védelemre” – fejtette ki a német szövetségi belügyminiszter.

Horst Seehofer rámutatott, hogy a menedékjogi kérelmek kétharmadát elutasítják, és hangsúlyozta, egészen más megítélés alá esne „az elosztás és a szolidaritás kérdése”, ha a védelemre nem jogosult emberektől, vagyis az érkezők kétharmadától meg lehetne tagadni a belépést a külső határon.


Arról is szólt, hogy a tagállamok egymás közötti szolidaritásának kérdését „nagyon is össze lehet kapcsolni pénzügyi megfontolásokkal, vagyis aki pénzügyekben európai szolidaritást szeretne, annak szolidárisnak kell lennie korunk globális témájában, a migrációban”. Ha nem sikerül elérni valamennyi tagállamnál, hogy legyen szolidáris, össze kell fogni a „jó szándékú” országokkal.

„Ugyanakkor a német soros elnökség a brüsszeli javaslaton alapuló tárgyalásokon elsősorban azokra az ügyekre összpontosít, amelyekben mind a huszonhét tagállam álláspontjában vannak közös pontok, azaz mindenekelőtt a külső határ védelmének megerősítésére” – emelte ki Seehofer, leszögezve, Németország nem „Európa gyámjaként”, hanem valamennyi EU-s tagország partnereként dolgozik a megállapodásért.

Hozzátette: nagyon nagy az esélye annak, hogy a javaslatra építve elérhető egy „politikai megállapodás”. Meglehet azonban, hogy ehhez a tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanácsnak is foglalkoznia kell majd az üggyel a következő hónapokban.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, szomorúsággal töltötték el Sebastian Kurz osztrák kancellár szavai, aki már a javaslat hivatalos bemutatása előtt bukottnak minősítette a menedékkérők elhelyezésére vonatkozó elképzeléseket. Horst Seehofer szerint „nem erre van szüksége Európának”, és nem lenne jó, ha a tagállami kormányok „reflexszerűen” elutasítanák a bizottság javaslatát.

Aláhúzta: az EU világpolitikai befolyását, jelentőségét is nagyban meghatározza, hogy miként kezeli a menekültügyi szabályozás és a migráció kérdését. Kiemelte, hogy „csak közösen, erős európai szövetségben lehet megfelelően kialakítani a jövő menekültügyi és migrációs politikáját, amelynek működőképesnek, gyakorlatiasnak, szolidárisnak és válságtűrőnek kell lennie, és mindenekelőtt a humanitás és a rend elvén kell alapulnia”.