A jelenlegi menekültügyi rendszer nem működik, egy új kezdetre van szüksége Európának

 

Bemutatta új migrációs javaslatcsomagját az Európai Bizottság. Szerepel benne a külső határok fokozott védelme, és továbbra is szorgalmazza a jogszerű bevándorlás lehetőségét az unióba igyekvőknek. Bár a csomagban nem írják elő automatikusan a kötelező kvótát, de válsághelyzetben mégis előírnák, hogy a migránsokat szét kellene osztani a tagállamok között, illetve azt, hogy az egyes országoknak a kitoloncolásban kellene részt venniük. Kovács Zoltán államtitkár úgy reagált: a magyar kormány álláspontja 2015 óta változatlan. A kontinens határait meg kell védeni, a segítséget pedig vigyük oda, ahol arra szükség van, ne pedig a bajt hozzuk Európába – hangzott el az M1 Híradójában.

A jelenlegi menekültügyi rendszer nem működik, egy új kezdetre van szüksége Európának – vezette fel az Európai Bizottság elnöke az új migrációs paktum bemutatását. Ursula von der Leyen arról beszélt, hogy az elmúlt öt évben az unió nem tudott megfelelő választ adni a migrációs kihívásokra. Kiemelte, az Európai Uniónak le kell küzdenie a kialakult patthelyzetet, fel kell hagynia az eseti megoldásokkal, és kiszámítható, megbízható migrációkezelési rendszert kell létrehoznia.


Ez a csomag tükrözi a tagországok közötti felelősség és szolidaritás közötti igazságos és megújítható egyensúlyt. Mindannyian hasznot húzunk, mindannyian megosztjuk a terhet. Ez a csomag egy gyakorlatias és valósághű megközelítést tükröz

 

– emelte ki Ursula von der Leyen.

Az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos a migrációs csomagot egy háromszintes házhoz hasonlította.

Az első szint a származási és tranzitországokkal folytatott partnerségek megerősítése. A második a külső határok védelme, a harmadik szint pedig a szolidaritás tisztességes belső szabályait jelenti, hogy azok, akik nyomás alatt vannak, biztosak legyenek abban, hogy a család többi tagja segítő kezet nyújt nekik a bajban” – sorolta Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos.

Ylva Johansson belügyi biztos hangsúlyozta, hogy

a legális bevándorlást és a hatékony beilleszkedést támogató uniós politika előnyös lesz az európai társadalmak és gazdaságok számára.

Az Európai Bizottság javaslatában nem szerepel a migránsok kötelező kvóták szerinti elosztásának európai rendszere. Kvótákról egy esetben lehet szó: válsághelyzetben, tagállami segítségkérés esetén rendelhető el, amikor a többi tagállamnak a befogadásban vagy a kitoloncolásban kell segítséget vállalnia – mondta a svéd politikus.

Brüsszel az elmúlt években nem volt képes megállítani a migrációt, nem védte meg az unió külső határait és nem küldte vissza azokat, akik illegálisan érkeztek Európába – közölte Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő.

Hozzátette: ehelyett a bevándorlást állandósítani akarták, és kötelező betelepítésekkel akarták a tagállamokra rákényszeríteni azokat, akik törvénytelenül lépték át a határokat.

Hidvéghi Balázs az új migrációs paktum kapcsán arról beszélt, hogy

Magyarország kész együttműködni, ha Brüsszelben figyelembe veszik a magyar álláspontot.

Magyarország erős határvédelmet akar, nem kér a bevándorlásból, azt gondoljuk, hogy az illegálisan érkezett bevándorlókat nem szétosztani kell, hanem visszaküldeni oda, ahonnan jöttek. Ebben azt gondolom, hogy nem lesz probléma együttműködni, ha ez valóban így lesz, de meg kell várnunk azt, hogy a részletek mit mutatnak a tárgyalások folyamán – mondta.

Hozzátette: azoknak, akinek nincs joguk az Európai Unió területén maradni, azokat vissza kell vinni oda, ahonnan érkeztek. Magyarország ebben kész segítséget nyújtani.

A címlapfotó illusztráció.