×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nagy-Britannia fordulópont előtt áll, újabb szigorítások jöhetnek

 

A brit kormány kénytelen lenne a koronavírus-járvány megfékezését célzó szabályok további jelentős szigorítására, ha az emberek nem tartják magukat a jelenlegi előírásokhoz – mondta vasárnap Matt Hancock brit egészségügyi miniszter.

(Fotó: EPA) 

Hancock a BBC televízió politikai magazinműsorának nyilatkozva elmondta: igaz, hogy a kórházi ellátásra szoruló koronavírus-betegek, illetve a halálos áldozatok száma jelenleg alacsony, de ez a két adat késleltetéssel követi a kiszűrt fertőzések számának változásait.

A brit egészségügyi minisztérium legutóbbi adatai alapján a szombat este zárult 24 órában 4422 új koronavírus-fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal Nagy-Britanniában. Ez több mint négy hónapja a legmagasabb napi koronavírus-fertőződési adat.

Júliusban és augusztusban nem érte el az ezret a tesztekkel igazolt új koronavírus-fertőzések napi számának egy-egy hétre vetített átlaga.

A brit egészségügyi minisztérium ismertetése szerint szombaton 27-en haltak meg a koronavírus okozta Covid–19 betegségben. Az áprilisi tetőzés idején voltak olyan időszakok, amikor meghaladta a napi 1200-at a koronavírus-betegség halálos áldozatainak száma.

Matt Hancock a vasárnapi BBC-műsorban ugyanakkor visszautasította azt a riporteri felvetést, hogy a kormány túlreagálná a koronavírus-helyzetet, kijelentve: a halálozási számok a korábbi kiugró adatoknál valóban alacsonyabbak, de ez a mostani helyzet, és a külföldi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a fertőzések számának növekedése után elkezd növekedni a kórházi kezelésre szorulók, majd a halálozások száma is.

Hozzátette,

Nagy-Britannia fordulópont előtt áll, de ha mindenki betartja a járvány megfékezését célzó előírásokat, akkor elkerülhetők az országos szintű korlátozó intézkedések.

Az egészségügyi miniszter közölte: nem zár ki ilyen intézkedéseket, de nem szeretne ehhez az eszközhöz folyamodni.

Boris Johnson miniszterelnök ugyanakkor a héten kijelentette, hogy a brit gazdaság nem viselné el az újbóli teljes körű országos zárlatot, és neki egyáltalán nincs szándékában ismét ilyen szigorúságú intézkedések elrendelése.

A brit kormány az elmúlt napokban helyi szintű korlátozásokat léptetett életbe mindenekelőtt Anglia északkeleti és északnyugati térségeiben és nagyvárosaiban, ahol jelentősebben megugrott a naponta kiszűrt új fertőződések száma.

Szeptember végétől azonban jelentős pénzbüntetéssel sújthatók azok, akik nem tartják magukat a karanténszabályokhoz.

A brit kormány új rendelete alapján

szeptember 28-tól ezer font (csaknem 400 ezer forint) bírság szabható ki azokra, akiket pozitív koronavírus-teszt vagy közeli ismerősük, hozzátartozójuk pozitív tesztje miatt elkülönítésre köteleznek, ám e kötelezettségüknek nem tesznek eleget.

Ismétlődő kihágás esetén 10 ezer fontig terjedő büntetés is kiróható. A kormányrendelet alapján büntetés vár azokra vállalatokra is, amelyek munkára kötelezik vagy megbüntetik elkülönítésben lévő alkalmazottaikat.

Az elkülönítésre kötelezett alacsony jövedelmű munkavállalóknak ugyanakkor a kormány egyszeri 500 font (200 ezer forint) támogatást folyósít.

A címlapfotó illusztráció.