×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elutasították a „ruandai Schindler” óvadékkérelmét

 

Egy ruandai bíróság csütörtökön elutasította Paul Rusesabagina, az 1994-es ruandai népirtás során több mint ezer ember életét megmentő egykori szállodavezető óvadékkérelmét.

Paul Rusesabagina (Fotó: EPA/Eugene Uwimana)

Eközben George Clooney Oscar-díjas amerikai színész és felesége, Amal Clooney nemzetközi jogász, emberi jogi ügyvéd felszólította a ruandai kormányt, hogy biztosítson tisztességes tárgyalást Rusesabaginának. A Paul Kagame ruandai elnököt régóta bíráló Rusesabagina ellen hétfőn egyebek mellett terrorizmus miatt vádat emeltek hazájában.

Akár 25 év börtönbüntetéssel sújthatják, amennyiben bűnösnek találják.

A 66 éves férfi egészségi okokra és arra hivatkozva folyamodott óvadékkérelemért a bírósághoz, hogy néhány héttel ezelőtti letartóztatása óta már háromszor is volt kórházban.

A ruandai ügyészség azzal vádolja, hogy tagja és alapítója a Ruandai Mozgalom a Demokratikus Változásért (MRCD-UBUMWE) nevű terrorszervezetnek, amelynek katonai szárnya merényleteket követett el ruandai földön, a Burundi határ mentén. A vádlott családja szerint politikailag motivált ügyről van szó.

A korábbi kelet-afrikai belga gyarmaton 1994-ben kezdődött tömegmészárlás száz napja alatt 800 ezer, többségében a kisebbségi tuszi népcsoporthoz tartozó embert, illetve mérsékelt hutut öltek meg. A harcok akkor értek véget, amikor is a jelenlegi ruandai elnök, Paul Kagame vezette, tuszi lázadó Ruandai Hazafias Front Ugandából benyomult az országba, és átvette a hatalmat.

Rusesabagina számos tuszinak biztosított menedéket az általa vezetett szállodában, később pedig megszökni is segített nekik. A több ezer üldözött zsidót megmentő egykori német üzletember, Oskar Schindler után „ruandai Schindlernek” nevezett férfi tettéért számos kitüntetést kapott, George W. Bush volt amerikai elnök 2005-ben az Elnöki Szabadság érdemrenddel tüntette ki.

A korábbi szállodavezető a népirtást követően elhagyta hazáját, s belga állampolgárságot kapott.

Egy ideje már Texasban élt. Azt nem tudni, hogy végül miképp került vissza Ruandába. A helyi rendőrség szerint „nemzetközi együttműködés” keretében sikerült letartóztatniuk őt, miközben Rusesabagina családja azt állítja, hogy a férfit egy rendkívüli kiadatás keretében szállították át Dubajból Ruandába.

Paul Rusesabagina korábban Kagame uralmát diktatúrának minősítette, és felszólította a Nyugatot, hogy gyakoroljon nyomást Ruandára az emberi jogok tiszteletben tartásáért. A ruandai kormány válaszul csalónak nevezte a férfit.

Amal és George Clooney a héten alapítványukon keresztül – az Amerikai Ügyvédi Kamara Emberi Jogi Központjával együtt – közleményt adott ki, amelyben arra szólítottak fel: tegyék lehetővé nemzetközi megfigyelők jelenlétét a tárgyalás során, hogy „tisztességes és átlátható tárgyalást” biztosíthassanak Rusesabaginának.