Szuper(fertőző) kocsmatúra: tünetekkel bulizta át az éjszakát

 

Németországban egyre dagad a botrány, amit egy koronavírus-szuperterjesztő esete okoz. Az amerikai nő már betegnek érezte magát, tesztet csináltatott, de nem várta meg az eredményt, hanem elment bulizni, méghozzá több szórakozóhelyre is. Lehet, hogy bírósági eljárás indul ellene – hangzott el az M1 híradójában.

A Zugspitze árnyékában meghúzódó Garmisch-Partenkirchen az Európában állomásozó amerikai katonák kedvenc pihenőhelye. De az 1936-os téli olimpiának is otthont adó síközpont a németek körében is népszerű. A felső-bajorországi kisvárosban egymást érik az éttermek és a sörözők, a település mégsem a vendégszeretete miatt került a figyelem középpontjába az elmúlt napokban.

A 27 ezres várost szabályosan megszállta a német közegészségügyi intézet, miután egy hét leforgása alatt 59-en fertőződtek meg koronavírussal – többen, mint a járvány első hullámában összesen. A központban felállított, ideiglenes tesztállomás előtt hosszú sorokban állnak az emberek.


Szombat óta több mint ezren jelentkeztek tesztelésre.

A hétvégén elvégzett tesztek közül szerencsére csak három volt pozitív. De a hétfői tesztek eredményére még várnunk kell. A szakemberek egész héten itt lesznek, és folytatják a tesztelést” – közölte a megye elöljárója, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok hadserege is küldött egy helikoptert a városba, hogy leteszteljék a katonai üdülőközpont vendégeit és alkalmazottait.

A gyanú szerint ugyanis az Edelweiss Szállóból hordta szét a fertőzést egy szuperterjesztő, a létesítmény egyik alkalmazottja.

A 26 éves amerikai nő – akit a Bild német lap Jázmin Á. néven azonosított – annak ellenére indult el péntek este szórakozni, hogy egyértelmű koronavírusos tünetei voltak. Korábban

mintát is vettek tőle, és arra utasították, hogy maradjon otthon, de ezt figyelmen kívül hagyta.

Több helyi bárba betért péntek este, és még egy karaoke-esten is részt vett egy ír sörözőben.

A szuperfertőző nő a Peaches koktélbárba is betért (Fotó: EPA/Philipp Guelland)

Miután az Edelweiss Szállóban 25 pozitív esetet találtak, az épületet vesztegzár alá vonták. Mivel a településen a fertőzöttek száma – százezer főre vetítve – meghaladja az ötvenet, életbe léptek a karanténszabályok: korlátozták a vendéglátóhelyek nyitvatartását, és a felfüggesztették a rendezvényeket. A tartomány miniszterelnöke – aki épp egy hete jelentette be, hogy Bajorország a kedvező járványügyi helyzete miatt lazíthat a korlátozásokon – elítélte az történteket.

A garmischi eset a hülyeség mintapéldája, amely megmutatja, mennyire gyorsan terjed a fertőzés” – mondta Markus Zöder, majd hozzátette:

Az ilyen gondatlanság nem maradhat következmények nélkül. Az egészségügyi hatóságoknak jelzésértékűen magas büntetést kell kiszabniuk.

A karantén megszegéséért Bajororzságban akár 700 ezer forintnak megfelelő bírságot is kiszabhatnak, de jogi szakértők szerint nem kizárt, hogy a felelőtlen nő ellen bírósági eljárást is indíthatnak.