Szigorú követeléseket fogalmazott meg a fehérorosz ellenzék

 

Paval Latuska, a fehérorosz ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségi tagja egy keddi televíziós műsorban lehetségesnek tartotta a párbeszédet a fehérorosz hatóságokkal, ha újraszámolják az augusztus 9-i elnökválasztás szavazatait, és kivizsgálják a voksolást követő tiltakozásokon a tüntetőkkel szemben alkalmazott hatósági erőszakot.

Amennyiben új központi választási bizottságot választanak, amely ismételten kielemzi a választás összes eredményét, független szavazatszámlálást folytat le, felméri a jelenlegi törvényhozás jogsértéseit, továbbá a hatalom eljárásokat indít, kivizsgálja és felelősségre vonja a tömeges erőszakcselekményekben vétkeseket, felhagy azzal, hogy csak azért vesz őrizetbe embereket, mert kimennek a tüntetésekre, és elengedi az összes politikai foglyot, akkor lehetséges, hogy én, Paval Latuska, látok lehetőséget a párbeszédre” – mondta kedden a fehérorosz Koordinációs Tanács elnökségi tagja a Pervij Kanal orosz állami tévécsatorna Idővel kiderül (Vremja pokazset) című műsorában.

Latuska mindazonáltal meggyőződését fejezte ki, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök „ebbe soha nem fog belemenni”. Az ellenzéki vezető emellett kijelentette azt is, hogy


nem állnak rendelkezésre sem a hatóságok, sem a média számára olyan információk, amelyek szerint békés tüntetők szervezetten erőszakcselekményeket követtek el.

A fehérorosz államfő korábban visszautasította annak lehetőségét, hogy párbeszédet folytasson az ellenzéki képviselőkkel, kijelentve, hogy csakis a munkáskollektívákkal hajlandó tárgyalni.

Az augusztus 9-i elnökválasztáson Lukasenka a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékát szerezte meg, hatodszor is megnyerve az elnökválasztást. A második helyre befutó Szvjatlana Cihanouszkaja azonban magát tartja győztesnek, bár a hivatalos adatok szerint csak a szavazatok 10,12 százalékát kapta. Az elnökválasztás óta

folyamatosak a tiltakozások, a tüntetők Lukasenka távozását követelik.

A hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket. A belügyminisztérium napi rendszerességgel ad tájékoztatást több tucat előállított tüntetőről, és törvényes eljárások megindításáról. Számos ellenzéki vezető külföldre menekült hatósági kényszerből vagy saját elhatározásából.

A címlapfotó illusztráció.