Bill Gates szerint évtizedekkel vetette vissza a világot a járvány

 

Bill Gates szerint évtizedekkel vetette vissza a szegénység és betegségek elleni harcot a koronavírus-járvány, milliókat téve ki halálos betegségek és a szegénység veszélyének.

A Microsoft-alapító és felesége által létrehozott Bill and Melinda Gates Foundation kedden publikált jelentése szerint visszafejlődés tapasztalható szinte minden mutató tekintetében a szegénység felszámolása és az egyenlőtlenség csökkentése terén.

A szélsőséges szegénység mértéke hét százalékkal emelkedett a koronavírus-járvány következtében az alapítvány éves Goalkeepers jelentése szerint.


Az oltási lefedettség – a működő egészségügyi rendszerek egyik mérőaránya – az utoljára az 1990-es években látott szintre csökkent, ami

„a világot 25 hét alatt mintegy 25 évvel vetette vissza”

– olvasható a jelentésben.

Az adatok arra is felhívták a figyelmet, hogy a járvány következtében jelentkező gazdasági hatások felerősítették a nőket, a faji és etnikai kisebbségeket érintő egyenlőtlenséget és különösen súlyosan érintették a szélsőséges szegénységben élőket.

Miután 20 egymást követő évben csökkent a szélsőséges szegénység mértéke, a trend visszafordulását láttuk.

Mintegy 40 millió ember került vissza a szélsőséges szegénységbe

– mondta Mark Suzman, a Gates alapítvány vezérigazgatója.

A jelentés idézi az IMF becsléseit, amelyek szerint bár a világ gazdaságának erősítésére már 18 ezer milliárd dollárt költöttek, a globális gazdaság 2021 végére legalább 12 ezer milliárd dollárt fog veszíteni – ez a legnagyobb globális GDP-veszteség a második világháború óta.

Bár a kilátások most nagyon sötétek, Gates biztos abban, hogy a világ felülemelkedik a járványon és folytatja munkáját az egészségügy fejlesztése érdekében.