×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Napokon belül eldől, ki lesz a japán miniszterelnök

 

Szuga Josihidét, a japán miniszterelnök, Abe Sindzó régi szövetségesét választották meg hétfőn a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) élére, amivel megnyílt az út előtte, hogy a héten, a parlamenti szavazást követően átvegye a kormányfői tisztséget.

Szuga a szavazáson abszolút többséget, 377 támogató voksot szerzett, míg riválisa Kisida Fumio volt külügyminiszter 89-et.

A pártelnöki tisztségért versenybe szállt a lakosság körében népszerű Isiba Sigeru volt védelmi miniszter is. Neki azonban az LDP-n belül sokan nem bocsátották meg, hogy a múlt század 90-es éveiben egy időre elhagyta a pártot és nyíltan bírálta Abe politikáját.

A 71 éves Szuga a japán kormány kabinettitkáraként és szóvivőjeként dolgozott nyolc évig Abe miniszterelnöksége alatt.

Az LDP élére emelkedett politikus korábban hangoztatta, hogy folytatja leendő elődje monetáris politikáját a kormányzati kiadások és reformok terén, diplomáciai tevékenységének központjában pedig az Egyesült Államok és Japán alkotta biztonsági szövetség áll majd.

A koronavírus-járvány kezdete előtt recesszióban volt a japán gazdaság, az új helyzetben az Abe nevéhez köthető gazdaságpolitika számos vívmánya is veszélyben van.

Szuga azt mondta, azt tervezi, hogy politikájában abszolút elsőbbséget élvez a gazdaság beindítása, továbbá elengedhetetlen a koronavírus visszaszorítása, ami szükséges a jövő évre halasztódott 2020-as tokiói olimpiai játékok megrendezéséhez is.

Várhatóan szerdán, a törvényhozás mindkét házának együttes ülésén erősítik meg Szugát a miniszterelnöki tisztségben. A szavazás formalitásnak tűnik, mert a kormányzó koalíciós partner, a Komeito Párt is támogatja majd Szugát.

Abe Sindzó miniszterelnök augusztus 28-án jelentette be lemondását tisztségéről, romló egészségi állapotára hivatkozva.