×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Lenyilazták a brazil kormány etnikai szakértőjét

 

A kormánytisztviselőt, az eldugott amazonasi törzsek ismert szakértőjét íjjal lőtték mellbe, amikor megpróbálta megközelíteni az őserdei törzs lakhelyét.

Az 56 éves Rieli Franciscato a kormány Funai nevű, őslakosok ügyeivel foglalkozó hivatalánál dolgozott, és rezervátumokat szervezett korábban háborítatlanul élő törzsek megvédelmezésére.

Franciscato szerdán váratlanul találkozott egy ismeretlen törzzsel egy, a Rondonia nyugat-brazíliai államban található rezervátumban, és az egyik őslakos nyíllal mellbe lőtte.

Az 1980-as években alapított Kanindé etno-környezetvédelmi jogvédő szervezet, amelynek a kormánytisztviselő a munkatársa volt, elmondta, hogy az őslakos törzsek nem tudják megkülönböztetni a külvilágból érkezők közül a barátokat az ellenségtől.

Franciscato halála egy olyan időszakban történt, amikor a brazíliai őslakosokat növekvő veszély fenyegeti az illegális földfoglalók, favágók és aránybányászok rohama miatt. Ez utóbbiakat felbátorítja Jair Bolsonaro radikális jobboldali politikus szándéka, aki az Amazonas vidékének fejlesztésére hivatkozva csökkenteni akarja az őshonos rezervátumok nagyságát.