×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lángokban áll a leszboszi menekülttábor, támadások akadályozzák a tűzoltókat - VIDEÓ

 

Több tűz is kiütött szerdára virradóra a Leszbosz szigetén található Moria menekülttáborban, Görögországban. A tűzoltók munkáját a táborlakók támadásai akadályozzák. A rohamrendőrök jelenléte ellenére nagy létszámban törtek ki migránsok a tábor területéről.

(Fotó: MTI/AP/Panagiotisz Balaszkasz)

Helyi sajtójelentések szerint több lakókonténer kigyulladt a táborban, ami miatt a hatóságok elrendelték a létesítmény kiürítését. Az ERT közszolgálati rádió tudósítása szerint időközben már majdnem mindenkit evakuáltak a szinte teljesen lángokban álló táborból.

A tűzoltók munkáját hátráltatják az erős széllökések, amelyek tovább szítják a lángokat. A helyszínen tevékenykedő segélyszervezetek és önkéntes segítők a közösségi médiában arról adtak hírt, hogy egyes emberek menekülési útvonalát elzárta a tűz és az erős füst.

A tűz okairól egyelőre ellentmondásosak az értesülések: a tábor egyes lakói azt állítják, hogy a szigetlakók gyújtogattak, míg más információk szerint a migránsok okozták a tüzet, és aztán akadályozták a tűzoltók munkavégzését.

A leszboszi tűzoltóságnak kedd este óta egy nagyszabású erdőtűzzel is meg kell birkóznia Moriától mintegy 25 kilométerre északnyugatra.

Az eredetileg 2800 fősre tervezett Moria menekülttáborban jelenleg mintegy 12 600-an vannak. Segélyszervezetek rendszeresen bírálják az életkörülményeket, a zsúfoltságot. Ráadásul a létesítményt a múlt héten karantén alá helyezték, miután egyre több menedékkérő fertőződött meg a koronavírussal.

A migránsok támadták a tűzoltókat, és kitörtek a táborból

A Moria menekülttáborban messze a befogadó kapacitás fölött van a létszám, valamint rendkívül magas azoknak a száma, akik a szigeten bujkálnak és a hatóságokat elkerülve szeretnének illegálisan a kontinentális Görögország területére eljutni – mondta az M1 Ma reggel című műsorában Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Hozzátette: az illegális bevándorlók mozgása és a koronavírus-járvány terjedése lépéskényszerbe hozta a görög hatóságokat, így Moria területén a tüzet megelőzően karantént rendeltek el. A menekülttáborban tartózkodók nem tudnak kijárni, és a látogatás sem lehetséges a kívülről érkezők számára.


Ez feszültségekhez vezetett. Ennek kapcsán pedig több demonstráció kezdődött az elmúlt napokban, jelen pillanatban pedig egy eléggé kaotikus helyzet alakult ki. Több helyen keletkezett tűz, több személy megsérült” – emelte ki.

Bakondi György elmondta, a lángok eloltása azért is nehézkes, mert a migránsok a tűzoltókat megtámadják. A biztonság fenntartása érdekében rohamrendőrök érkeztek a helyszínre, de ennek ellenére a migránsok jelentős létszámban kitörtek a táborból, és a sziget központi települései felé tartanak.

Nem tudjuk, hogy vannak-e köztük betegek” – hangsúlyozta.

A címlapfotó illusztráció.