×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Teszteltetnie kell magát Fülöp belga királynak

 

Koronavírus-teszten kell átesnie Fülöp belga királynak, miután a kormányalakítási tárgyalások vezetésére felkért egyik belga politikus, Egbert Lachaert megfertőződött. A Flamand Liberálisok és Demokraták (Open VLD) politikusa még pénteken folytatott megbeszélést a belga uralkodóval – közölte a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap kedden.

Fülöp belga király (Fotó: MTI/AP/Pool fotó/Didier Lebrun)

A belga királyi palota arról tájékoztatott, hogy a megbeszélések során az előírt másfél méteres távolságtartás szabályait mindvégig tiszteletben tartották. Az uralkodót elővigyázatossági okokból, saját és családja egészsége érdekében tesztelik.

A napilap arról is beszámolt, hogy a flamand politikusnak fertőzése miatt karanténba kell vonulnia. A kormányalakítást célzó tárgyalások megakadhatnak, ugyanis a megbeszéléseken részt vevő többi pártelnöknek szintén vírustesztet kell végeznie. Ameddig azok eredménye nem ismert, az ülések szünetelnek.

Fertőzöttségük esetén helyetteseik folytatják a megbeszéléseket

– közölték.

A kormányalakítást célzó koalíciós tárgyalásokat Egbert Lachaert a flamand szocialista párt (SP.A) elnökével, Conner Rousseau-val augusztus közepe óta vezeti. A politikusokat a belga király azt követően kérte fel erre, hogy a megbeszéléseket addig vezető politikusok visszaadták mandátumunkat, mivel a tárgyalások megrekedtek.

Az országot 2018 decembere óta már a második – korlátozott hatalommal rendelkező – ügyvivői kormány irányítja, mivel a négypárti szövetség akkor felbomlott.

A belga uralkodó a 2019 májusában tartott parlamenti választásokon mandátumot szerző pártok több vezetőjét is a kormányalakítási tárgyalások vezetésével bízta meg, azonban ez idáig minden kísérlet kudarcot vallott.

A pártok legutóbb március közepén tettek kísérletet arra, hogy a koronavírus elleni intézkedések sikere érdekében megegyezésen alapuló, akár egy évig tartó mandátummal rendelkező szövetségi kormányt alakítsanak.

A tanácskozás résztvevői azonban végül abban egyeztek meg, hogy a koronavírus okozta válságra való tekintettel „félreteszik a politikai különbségeket”, és

a jelenlegi kormány megbízatásának meghosszabbítása mellett foglaltak állást.

Sophie Wilmes frankofón liberális politikust, korábbi költségvetési minisztert tavaly októberben nevezték ki ügyvezető kormányfőnek, ugyanis a posztot addig betöltő Charles Michel december 1-jén az Európai Tanács elnökeként lépett hivatalba. Wilmes kormányának megbízatása szeptember 17-én jár le.