×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

NATO-katonák lepték el Georgiát

 

NATO-hadgyakorlat kezdődött hétfőn Georgiában, a koronavírus-járvány miatt szigorú biztonsági intézkedések közepette. A Noble Partner (Nemes Partner) fedőnevű hadgyakorlatot az ötödik alkalommal tartják meg.

A manőverek megtervezése és előkészítése során teljes mértékben figyelembe vettük az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a georgiai epidemiológusok ajánlásait” – közölte a sajtóval Irakli Csicsinadze dandártábornok, a georgiai fegyveres erők parancsnokhelyettese. „A hadgyakorlatot teljes mértékben biztonságos körülmények közepette tartják meg” – tette hozzá.

NATO-katonák Georgiában (Fotó: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE)

A georgiai fővárostól, Tbiliszitől keletre található Viziana támaszponton tartandó hadgyakorlaton több mint 2700 georgiai, amerikai, lengyel, francia és brit egyenruhás vesz részt. Ez a létszám mindazonáltal kisebb a korábbiakhoz képest a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorítások miatt. A 2018-as hadgyakorlaton több mint 3000 katona vett részt NATO-tagállamokból vagy az észak-atlanti szövetséggel kapcsolatban álló országokból.

Georgiában eddig 1684 ember fertőződött meg koronavírussal, közülük 19-en vesztették életüket.

A hadgyakorlat szeptember 18-ig tart.

A georgiai lakosság több mint 70 százaléka támogatja az ország belépését a NATO-ba, különösen az Oroszországgal 2008 augusztusában vívott vesztes villámháborút követően. A háború Moszkva győzelmével ért véget, a Kreml pedig elismerte Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét.