×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Merkel leállítatná az Északi Áramlat 2 építését?

 

Angela Merkel is elképzelhetőnek tartja, hogy leállíttatják az orosz földgázt Németországba szállító Északi Áramlat 2 földgázvezeték építését, válaszul Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésére – jelezte hétfőn a német kancellár szóvivője.

Steffen Seibert berlini tájékoztatóján a német politikában széles körben támogatott javaslatról kérdésre elmondta, hogy a kormányfő szerint helytelen lenne bármit is kizárni a novicsok néven emlegetett, szovjet fejlesztésű harci idegméreggel elkövetett támadásra válaszképpen tehető lépésekről szóló vitából.

Kiemelte, hogy a kancellár teljes mértékben egyetért a külügyminiszter, Heiko Maas hét végén tett vonatkozó kijelentéseivel. A német diplomácia vezetője egy vasárnapi lapinterjúban a többi között elmondta: sok jel utal arra, hogy az orosz állam van a mérgezéses merénylet hátterében.

Az orosz földgázt Németországba Ukrajna és Lengyelország megkerülésével, a Balti-tenger alatt szállító Északi Áramlat földgázvezeték és az újabb vezetékpár, az Északi Áramlat 2 építését kezdettől támogató és a politikai vitákból kivonni igyekvő német szövetségi kormány tagja megjegyezte: „remélem, hogy az oroszok nem kényszerítenek az Északi Áramlat-2-re vonatkozó álláspontunk megváltoztatására.”

Heiko Maas egy vasárnapi televíziós interjúban arról is beszélt, hogy nélkülözik a valóságalapot azok az orosz állítások, amelyek szerint a német fél akadályozza az orosz hatóságok munkáját. Mint mondta, minisztériuma már régóta tájékoztatta Oroszország berlini nagykövetét, hogy a német hatóságok befogadnák és teljesítenék az ügy feltárását szolgáló orosz jogsegélykérelmeket.

Megjegyezte, hogy Moszkva panasza a „ködösítés” részét képezi.

Alekszej Navalnij az orosz államfő, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították gyógykezelésre.

A német hadsereg (Bundeswehr) vegyi fegyverek elemzésére szakosodott laboratóriumában kimutatták, hogy novicsok típusú mérget juttattak a szervezetébe. A német kormány a Bundeswehr vizsgálati eredményeit értékelve szerdán közölte, hogy az orosz ellenzék vezére mérgezéses támadás áldozata lett a hazájában. Berlin a lehető leghatározottabban elítéli a támadást, követeli az eset kivizsgálását az orosz hatóságoktól és megkezdi az egyeztetést EU-s, illetve NATO-partnereivel a válaszlépésekről - közölték. A Kreml értelmezése szerint nem nyert megerősítést a mérgezés ténye, így nincs miért nyomozást indítani.