×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Belga rendőrök térdepeltek egy szlovák férfi hátán, aki meghalt

 

Teljes körű vizsgálatot követel Belgiumtól a pozsonyi parlament annak a szlovák férfinak az ügyében, aki még 2018 februárjában halt meg egy belga rendőrségi fogdában. Jozef Chovanec a hivatalos jelentés szerint szívroham következtében hunyt el, ám egy nemrég nyilvánosságra hozott videófelvétel szerint a rendőrök több mint negyedórán át térdeltek a hátán, mielőtt a férfi rosszul lett. Egy rendőrnő ezalatt náci karlendítéseket imitált – derül ki az M1 Híradója által is ismertetett felvételen.

Jozef Chovanecet 2018. február 23-án a charleroi repülőtéren vették őrizetbe, miután összetűzésbe került a Pozsonyba induló gép személyzetével. A többi utas szerint azonban

Chovanec nem volt agresszív, csak zavartan viselkedett.

Az ügyben vizsgálat indult, de a nyomozás eddig semmilyen konkrét eredményt nem hozott. A szlovák férfi özvegye ezért augusztusban úgy döntött, közzéteszi a rendőrségi videófelvételt, és a nyilvánosságtól kér segítséget.

A felvételen jól látszik, hogy miután a szlovák férfi a falba kezdi verni a fejét, a rendőrök bemennek cellájába és lefogják őt. A rendőrök

több mint negyedórán át térdeltek a hátán, mielőtt a férfi rosszul lett. Ezalatt az egyik rendőrnő mutatóujjával Hitler-bajuszt imitálva, náci karlendítéssel fordult az ajtó felé.

Az sem zavarta őt, hogy tudta, a kamera mindent rögzít.

Biztos vagyok benne, hogy a nyomozást vezető bíró fedezni akar valakit. Máskülönben teljesen érthetetlen, miért nem tett két és fél évig semmit. Tudnia kellett a felvételről

– mondta döntéséről a flamand közszolgálati televíziónak a hét végén Henrietta Chovanec. Hozzátette: véleménye szerint férje nem szívrohamban halt meg, hanem megfulladt a durva rendőri intézkedés miatt.

A videófelvétel közlése hatalmas vitát váltott ki Belgiumban. A szövetségi parlament igazságügyi bizottsága vizsgálatot indított.

Az ügy rendkívül nehéz helyzetbe hozta a kormányt is.

A miniszterelnök ugyanis korábban azt mondta, semmit nem tudott az esetről. A belga sajtó azonban kiderítette, hogy a hatóságok már két évvel ezelőtt tájékoztatták a flamand miniszterelnököt, Jan Jambont.

A botrány miatt a belga rendőrség parancsnokhelyettese bejelentette: a vizsgálat idejére felfüggeszti tevékenységét. Az ügyben érintett repülőtéri rendőrség vezetőjét pedig más beosztásba helyezték.

A felháborádást fokozta az is. hogy kiderült:

a náci karlendítés miatt felfüggesztett rendőrnő azóta komolyabb következmények nélkül visszatérhetett munkahelyére.

A pozsonyi törvényhozás azonban ennél sokkal konkrétabb intézkedéseket követel Belgiumtól.

A parlament külügyi bizottságának elnöke a múlt héten elfogadhatatlannak nevezte a szlovák állampolgárral szemben tanúsított bánásmódot.

A hét végén a törvényhozás egy határozatot is elfogadott, amelyben teljes körű vizsgálatot követel a belga hatóságoktól. Az Európai Bzottságot pedig arra szólítják fel, hogy Brüsszel tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az Európai Unió területén soha többé ne fordulhasson elő hasonló eset.

Csak felnőtteknek!

Az oldal alkalmas kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.

Tartalma a 2010. évi CLXXXV. médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.