Közzétették a Lukasenka által említett, Navalnijjal kapcsolatos hangfelvételt

 

A fehérorosz ONT állami televízió péntek este közzétette azt az állítólag Alekszej Navanij orosz ellenzéki politikus mérgezési ügyével kapcsolatos hangfelvételt, amelyről Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök tett említést a Mihail Misusztyin orosz miniszterelnökkel folytatott előző napi megbeszélésén.

Cikkünk frissült. 

Lukasenka csütörtökön Minszkben arról beszélt Misusztyinnak, hogy a fehérorosz katonai hírszerzés rádióelektronikai részlege elfogott egy Varsó és Berlin közötti érdekes telefonbeszélgetést, amelyben „világosan arról van szó, hogy ez (a mérgezési ügy) egy hamisítvány”.


Az orosz hangalámondással ellátott, angol nyelvű felvételen egy bizonyos Nick (Berlinből) és Mick (Varsóból) beszélnek egymással. Kilétükről semmi egyéb nem derül ki.

A beszélgetés során Nick arról értesíti partnerét, hogy minden a tervek szerint halad. „Készen vannak a Navalnijjal kapcsolatos iratok. Át fogják adni őket a kancellár hivatalának. Várjuk majd a bejelentését” – mondja Nick feltehetően Angela Merkel német kancellárra utalva. A varsói fél kérdésére, hogy megerősítést nyert-e Navalnij megmérgezése, Nick azzal felel: „Figyelj, Mick, adott esetben ez nem annyira fontos. Háború zajlik, és háború idején minden eszköz megengedett.”

El kell venni (Vlagyimir) Putyin kedvét attól, hogy Fehéroroszország dolgaiba beleüsse az orrát. (...). A leghatékonyabb módja ennek, hogy betemessük őt Oroszország gondjaival, amelyekből így is van elég. Főleg, hogy nemsokára regionális választások lesznek náluk” – mondja a varsói beszélő. Berlini partnere azzal felel, hogy foglalkozik az üggyel.

Ezt követően a fehéroroszországi fejleményeket is megemlítik. Mick ezen a helyen elismeri, hogy a dolgok nem mennek simán nála, mert Lukasenka elnök kemény diónak bizonyult. „Profik és szervezettek. Világos, hogy Oroszország támogatja őket. A tisztviselői kar és a hadsereg hű az elnökhöz. Még dolgozunk ezen” – jelenti ki a varsói beszélő, hozzátéve, hogy a többit nem tudja telefonon megvitatni.
Angela Merkel szerdán jelentette be, hogy a Bundeswehr szakértőinek megállapításai alapján Alekszij Navalnij minden kétséget kizáróan mérgezéses támadás áldozatául esett a hazájában. Az orosz ellenzék vezető alakját el akarták hallgattatni – húzta alá a német kancellár. A Bundeswehr szerint Novicsok elnevezésű, a harci idegmérgek csoportjába tartozó anyagot találtak Navalnij szervezetében.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációja a gyilkossági kísérlet mielőbbi kivizsgálását sürgeti

A Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) delegációja határozottan elítéli az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ellen elkövetett merényletkísérletet, és az ügy mielőbbi kivizsgálását, a felelősök igazságszolgáltatás elé állítását sürgeti – jelentette ki közös nyilatkozatában Gál Kinga és Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő pénteken.

Aláhúzták: bármilyen vegyi fegyver használata elfogadhatatlan, ellentétes a nemzetközi normákkal és sérti a nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Egyezményt.

Alekszej Navalnij Vlagyimir Putyin elnök egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án, miután ellenzékiekkel tárgyalt és korrupcióellenes leleplező videót forgatott Szibériában, rosszul lett és kómába esett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton.

A gép egészségügyi kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, ahol Navalnijt helyi és Moszkvából a helyszínre küldött szakemberek vették kezelésbe, majd augusztus 22-én a hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították. Követői azt állították, hogy megmérgezték, amit az orosz szakemberek többször visszautasítottak.

A Navalnij szervezetéből vett minták alapján a német hadsereg vegyifegyver-szakértői kimutatták, hogy az ellenzéki politikust az egykori Szovjetunióban kifejlesztett, Novicsok típusú harci idegmérgek egyik fajtájával mérgezték meg. A német kormány szerdán a vizsgálati eredmények alapján úgy fogalmazott, hogy Navalnij mérgezéses támadás áldozata lett hazájában. A hírek szerint Navalnij tünetei enyhültek, és nincs életveszélyben, de állapota továbbra is súlyos, és nem tudják kizárni, hogy maradandó sérülést szenved.

Moszkva többször visszautasította azt a vádat, hogy az orosz állam állna az ellenzéki politikus megmérgezése mögött, és az orosz hatóságok azt is vitatják, hogy bűncselekmény történt.

A címlapfotó illusztráció.