Egy ország, ahol 400 forint lett egy szál cigi szeptembertől

 

Az ausztrál kormány idén másodszor emelte meg a dohánytermék jövedéki adóját, ezzel a világon a legmagasabb szintre ugrott a cigaretta ára.

Szeptember elsejétől 12,5 százalékkal nőtt a dohánytermékek ára a jövedéki adó emelése miatt – írta az orosz RT hírportál.

Egy doboz ára ezzel 25 ausztrál dollárra, átszámítva 7500 forintra emelkedett, vagyis szálanként, átszámítva mintegy 390 forintra. Egy átlag dohányos így egy évben akár 12 500 dollárt is elfüstölhet, ami 2,7 millió forintnak felel meg.


A canberrai kormány a dohányzás visszaszorítását várja az intézkedéstől. A számok azt mutatják, hogy egyre többen szoknak le a káros szenvedélyről. 2001-ben még minden ötödik ember dohányzott, addig ez az arányszám 2018-ra 14 százalékra esett vissza. Az RT beszámolója szerint a gazdasági válság is a legális kereslet visszaesését hozhatja.

Az áremelkedés egyik árnyoldala, hogy megnőtt a feketepiac, amelynek értékét 546 millió dollárra teszik. A dohány utáni jövedéki adókból 17 milliárd dollár folyik be évente a költségvetésbe.

Ausztráliában továbbra is illegális az elektromos cigaretták nikotinos verziója, és sokan ezt a feketepiacról szerzik be.