×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Varga Judit nemzetközi fórumon védte meg a magyar jogállamiságot

 

Kiállt a jogállamiság magyarországi érvényesülése mellett Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn, az Ausztriában rendezett, elsősorban európai uniós kérdésekre koncentráló alpbachi nemzetközi fórumon.

A miniszter az európai integráció jövőjével foglalkozó panelbeszélgetésben vett részt, internetes összeköttetés révén bekapcsolódva. Reményét fejezte ki, hogy a koronavírus-járvány okozta válságot követően az unióban javul a tagországok közti együttműködés “minősége”, az európai integráció erős tagországok szoros együttműködéseként folytatódik, de fölösleges ideológiai viták és kettős mércék alkalmazása nélkül.

Úgy vélekedett, hogy az unióban „intellektuális szuverenitásra” van szükség,

és meggyőződését fejezte ki, hogy a járvány, illetve a Brexit előtt kialakult bizalmi válság is megszűnik. Magyarország azt szeretné, ha tiszteletben tartanák nemzeti sajátosságait és identitását, amint azt az uniós alapszerződés is rögzíti.

A koronavírus-járvány is rámutatott arra, hogy az EU erős nemzetek közössége, ahol válsághelyzetekben az első számú felelősség a nemzeti kormányoké - emelte ki Varga Judit. Hozzátette: az uniós intézmények nem voltak kellően felkészülve a gyors reagálásra, de a tagországok közti koordináció javításához hatékonyan járulták hozzá.

A gazdasági talpra állást segítő pénzügyi csomag és a hosszú távú EU-költségvetés témájához kapcsolódva Varga Judit kijelentette, hogy a közép-európai országok az uniós csatlakozáskor jó tanulónak bizonyultak, teljesítették a gazdasági kritériumokat. A válság utáni kilábalást illetően pedig megmutatták unióbeli együttműködési készségüket, a nagy tagországok érdekeit is figyelembe véve, építő szellemben vettek részt a teljes folyamatban.

A magyar kormány az unión belüli „okos integrációt” támogatja,

amely minőségében javítja a tagországok közti együttműködést, és elkerüli a fölösleges ideológiai vitákat - fogalmazott a miniszter.

A Magyarország ellen az úgynevezett hetes cikk szerinti - az Európai Parlament által indított - eljárást Varga Judit politikai indíttatásúnak nevezte, és leszögezte, hogy Magyarországon semmilyen probléma nincsen a jogállamiság érvényesülésével.

Kiemelte: elsősorban a nemzetközi média liberális szemléletű főárama állítja úgy be, hogy Magyarországon nem teljesül a jogállamiság minden feltétele, de ezek a tudósítások megtévesztőek, nem tartalmaznak tényeket. Ráadásul az uniós parlamentben meg sem hallgatták a magyar válaszokat és álláspontot – emelte ki.

Kitért arra a törekvésre is, hogy az uniós támogatások folyósítását a jogállamisági alapelvek teljesítésétől tegyék függővé. Mint mondta, a kormány fő problémája ezzel az, hogy az eddig megfogalmazott meghatározások jogi értelemben bizonytalanok, nem adnak például pontos meghatározást arra, hogy mit kell érteni a jogállamiság megsértésén.

Részt vett a beszélgetésben Karoline Edtstadler, az uniós és alkotmányos ügyekkel foglalkozó osztrák miniszter is, aki az uniós együttműködés javításának érdekében folyamatos tárgyalást, egyeztetést sürgetett a tagországok között.

A jogállamisági ügyekről pedig úgy vélekedett, hogy minden tagállam számára biztosítani kell a tisztességes eljárás feltételeit.

Egyúttal állást foglalt az uniós kifizetések és a demokratikus alapelvek teljesülésének összekapcsolása mellett.

Az eszmecserén az Egyesült Királyság Európai Unióból való kiválásáról (Brexit) is szó esett. Varga Judit fontos leckének nevezte a brit kilépést, amelyből tanulni kell. Úgy vélte, az is bizonyította, hogy az EU-t bizalmi válság sújtotta, és a megoldás útja nem "több", hanem „okosabb” integráció.

Edtstadler azt mondta, hogy a koronavírus-járvány sokként érte az EU-t, az integráció több gyengesége is megmutatkozott, és ezek kiküszöbölésének érdekében az uniós együttműködésen el kell végezni a szükséges kiigazításokat. Az egyik legfontosabb törekvésként azt fogalmazta meg, hogy az EU-t vigyék közelebb az emberekhez, vegyék jobban figyelembe a lakosság véleményét.

Az alpbachi fórumot 1945 óta évente megrendezik, az idei már a 75. alkalom. Célja, hogy az egész kontinenst érintő aktuális társadalmi és szociális kérdéseket vitassanak meg politikai, üzleti, tudományos és kulturális megközelítésben egyaránt. Az idei fórum fő témája a koronavírus-járvány utáni helyzet.

Karoline Edtstadler a panelbeszélgetésben megemlítette, hogy a járvány ellenére is tartják a kapcsolatot a magyar miniszterrel, telefonon rendszeresen egyeztetnek. Varga Judit pedig reményét fejezte ki, hogy jövőre már személyes részvétellel tarthatják meg a tiroli fórumot, és azon jelen tud lenni.

A címlapfotó illusztráció.