×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lampedusa és Szicília segélykiáltása eljutott Rómáig

 

A baloldali miniszterelnök, Giuseppe Conte szerdára Rómába hívta egyeztetésre Lampedusa polgármesterét, Salvatore Martellót és Szicília kormányzóját, Nello Musumecit.

Egyre élesebb az ellentét Lampedusa és az olasz kormány között. A hétvégén több száz helyi lakos vonult utcára Lampedusán és követelte a római kormánytól a kikötők lezárást. A demonstráció alatt egy újabb, migránsokat szállító hajó érkezett a szigetre: a tömeg meg akarta akadályozni, hogy kikössön, de a rendőrök sorfalat álltak. A hajóval 450 bevándorló érkezett, mindannyian Afrikából.

A baloldali miniszterelnök, Giuseppe Conte szerdára Rómába hívta egyeztetni Lampedusa polgármesterét, Salvatore Martellót és Szicília kormányzóját, Nello Musumecit. A Lampedusa polgármestere által hétfőre szervezett általános sztrájkot az egyeztetés miatt végül elhalasztották. Ebből úgy tűnik a két sziget segélykiáltása eljutott Rómáig – mondta Vargha Márk, a Migrációkutató Intézet kutatója az M1 Ma este című műsorában.

Kiemelte, Görögországban volt már példa arra, hogy a helyi lakosok saját kezükbe vették sorsuk irányítását és eltorlaszolták a kikötőket az illegális migránsokat szállító gumicsónakok és hajók elől. Ez a fajta attitűd most Lampedusa és Szicília lakosainál is megjelent.

A tárgyalásoknak két végkifejlete lehet – mondta. Az egyik forgatókönyv szerint végül sikerül pacifikálni a helyzetet, és rövid időn belül kitoloncolják a szigetre érkezett illegális migránsokat. Azonban ez egy húzóerő lehet a még el nem indult migránsok számára, ha azt látják, hogy Lampedusa szigetére érve bejuthatnak Olaszországba, és az Európai Unió más országai nem fékezik továbbjutásukat.

A másik egy drasztikus út lehet, amit Matteo Salvini, a Liga és az olasz jobboldali ellenzék vezetője, volt belügyminiszter a gyakorlatban megtett, vagyis lezárta az ország összes kikötőjét az illegális migránsok előtt.

A címlapfotó illusztráció.