×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Európai Bizottság: Olyan kormányt Montenegrónak, ami az unió felé vezető útra lép

 

Az Európai Unió (EU) Montenegró kiegyensúlyozott, az unió felé vezető útját folytató új parlament és kormány megalakulását várja – jelentette ki közös nyilatkozatában Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos kedden.

Az uniós bizottság két tagja a nyilatkozatban kijelentette: Montenegró előrelépést mutat az uniós csatlakozási folyamatot illetően, azonban a választásokat követő hónapokat a politikai és gazdasági reformok elmélyítésére és felgyorsítására kell fordítani. Különösen igaz ez a jogállamiság területére, ahol a csatlakozási folyamat következő mérföldköve a jogállamiságról szóló tárgyalási fejezetek átmeneti kritériumainak teljesítése – húzták alá.

Megjegyezték, hogy a nemzetközi választási megfigyelők előzetes megállapításai és következtetései szerint a választásokat átláthatóan és hatékonyan sikerült lebonyolítani. Azonban az egyházakat érintő és a nemzeti identitáshoz köthető kérdésekről kialakult, jelentősen megosztó vitáról számoltak be, valamint a kormánypárt indokolatlan előnyeivel és a médiaviszonyok kiegyensúlyozatlanságával kapcsolatos aggályokról nyilatkoztak. A biztosok kiemelték: minden politikai szereplőnek és az érintett intézményeknek átlátható, határozott és széles körű párbeszédet kell folytatniuk a megfigyelők ajánlásainak végrehajtásáról a választásokkal összefüggő, régóta fennálló hiányosságok felszámolása érdekében.

Az EU továbbra is támogatja Montenegró uniós csatlakozási folyamatát, valamint a koronavírus okozta válságot követő gazdasági fellendülést – tették hozzá.

A vasárnap tartott parlamenti választások eredménye szerint a 81 tagú montenegrói törvényhozásban az ellenzék 41 parlamenti helyhez jutott. Az ellenzék győzelme azt jelenti, hogy az országban eddigi fennállása alatt kizárólagos vezető szerepet vivő Milo Dukanovic elveszítette parlamenti többségét. A választási részvétel az országban eddig soha nem látott nagyságú, 77 százalékos volt.

A címlapfotó illusztráció.