×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A szólás- és a vallásszabadság ütközött ellentétbe Malmőben

 

Zavargások törtek ki tegnap éjszaka a svédországi Malmőben. Több mint háromszáz muszlim fiatal randalírozott a városban, gyújtogattak, rátámadtak a rendőrökre. A városban délelőtt muszlimellenes tüntetést hirdettek meg, amit nem engedélyezett a rendőrség arra hivatkozva, hogy nem tudja garantálni a résztvevők biztonságát – hangzott el az M1 Híradójában.


A tüntetők a Korán egy példányát lelocsolták benzinnel és felgyújtották péntek délután Malmőben. Iszlámellenes nagyszabású akciót terveztek a városban, de a főszervezőt, a dán Kemény Vonal párt vezetőjét, Rasmus Paludant letartóztatták, majd kitoloncolták Svédországból, mondván, megjelenése feszültséget kelt. Hívei ennek ellenére utcára vonultak, Koránt égettek, és össszecsaptak a rendőrökkel.

Reggelre már csak a pusztítás nyomai maradtak a városban. A lakókat felháborította az akció. „Óriási összegeket visz ez el, amit nekünk, adófizető polgároknak kell megfizetnünk. A rendőrséget pedig feleslegesen megterheli, hogy ezzel kell foglalkoznia” – mondta egy malmői lakos.

A nagyvárosban nem ez az első eset, hogy elszadulnak az indulatok.  Az elmúlt években többször is napokon át tartottak a zavargások a többségében bevándorlók lakta városrészekben.

A városban a svéd átlagnál is magasabb a bevándorló hátterű lakosság, és sokkal magasabb az országos átlagnál a munkanélküliség és a fegyveres erőszak.

Az egyik templomot például szinte minden éjszaka megrongálja valaki, a rendőrség egyelőre nem találja a tetteseket. A város polgármestere szeretne rendet tenni. „Egyszerre kell megvédenünk a szólásszabadságot és a vallásszabadságot, mert mindkettő a svéd alkotmányosság alapja, és egyik sem sérülhet” – közölte Katrin Stjenfeld Jammeh polgármester, és egyaránt elítélte a Korán-égetést és az éjszakai randalírozást.

A svédországi muszlim vezetők önmérsékletre kérték híveiket.