Örömujjongás kísérte a lampedusai migránstábor kiürítésének hírét

 

Hangos örömkiáltással fogadta a lampedusai migránstáborba zsúfolt több mint ezer tunéziai csütörtökön azt a bejelentést, hogy a kormány karanténhajókkal majdnem mindenkit elszállít a szigetről.

Az MTI tudósítójának helyszíni jelentése szerint a Lampedusa belsejében, Imbriacola völgyében található táborban az elszállítás kezdete előtt jelentették be, hogy egy újabb karanténhajó érkezett a szigetre a regisztrációs központ kiürítésére. A kevesebb mint kétszáz főre tervezett központ kiürítése szerdán kezdődött. Először a karanténhajóként szolgáló Aurelia kompon helyeztek el több mint kétszáz személyt, közöttük azt a majdnem hetven beteget is, aki pozitívnak bizonyult a vírusteszten.

Csütörtökön a másik karanténhajó, az Azzurra is kikötött a lakott területtől távoli Cala Pisana sziklás öblében. A kormány közlése szerint a két hajóval 850 migránssal csökkentik a lampedusai tábor létszámát. A két karanténhajó nagy valószínűséggel Szicília irányába indul el.


A tunéziaiak gazdasági bevándorlóknak számítanak, ezért a két ország közötti megállapodás értelmében Tunéziának vissza kell őket fogadnia. Visszatoloncolásuk azonban az utóbbi években lassan haladt vagy nem működött. Így mintegy kétszázan maradnak Lampedusán, közöttük nők és gyerekek, akiket a tábor egyik elkülönített épületében, valamint a Testvériség Háza egyházi intézményben szállásoltak el.

A lampedusai migránsközpontot egy kőbánya területén alakították ki egy egykori kaszárnya átépítésével. A tábor mélyedésben található, ahol a fülledt forróságban egyedüli árnyékot néhány fa ad. A nap legmelegebb óráiban itt gyülekeznek a migránsok. A volt kaszárnyaépület legfelsőbb emelete kiégett, amikor a tábor lakói matracok felgyújtásával tiltakoztak a bezártság ellen. Jelenleg egy új táborépület építése zajlik, ami azt mutatja, hogy a tábort nem bezárni, hanem bővíteni akarják.

A regisztrációs központot a fegyveres erők katonái védik, akik nem küldik el a felvételeket készítő újságírókat és a kíváncsi turistákat sem.

Lampedusa kikötőjét az idén majdnem kizárólag olasz turisták látogatták, a kereskedők, vendéglátósok az idegenforgalmi szezon utolsó heteit igyekeznek menteni. Úgy nyilatkoztak, a járványkorlátozások miatt elveszítették a tavaszi hónapokat, a migránshelyzet miatt pedig a nyarat is.

Az egymás mellett sorakozó bárok, éttermek teraszaival szemben „migránshajó-temető” látható: a kikötő egyik sarkában zsúfolták össze azokat a csónakokat, kisebb-nagyobb hajókat, amelyekkel a migránsok érkeznek.

A lampedusai halászok beszámolói szerint a hálók alá rejtett kisebb csónakokat nagyobb hajók húzzák Tunéziából olasz vizekig, majd olasz területre érkezve a csónakokat a bennük levő emberekkel elindítják Lampedusa irányába.