Rohamosan terjed a koronavírus a bevándorlók között Olaszországban

 

Ismét rohamosan terjed a koronavírus Olaszországban. Egyetlen nap alatt csaknem 1400 új fertőzöttet találtak, ilyenre május óta nem volt példa. Terjed a betegség a bevándorlók között is. Szicíliában újabb 65 illegális bevándorlónál mutatták ki a fertőzést. Az egészségügyi és biztonsági kockázat miatt alakult ki vita a helyi kormányzó és a baloldali vezetésű kormány között. Szicília vezetője szerint tarthatatlan a helyzet a migránsok miatt, akiket folyamatosan szállítanak át Lampedusáról – hangzott el az M1 Híradójában.


A migránsok között megállíthatatlanul terjed a vírus. Szicíliában hétfőn 65 új fertőzöttet regisztráltak – közülük 58-an Afrikából érkeztek. A kiinduló országokban is gyorsan terjed a kórokozó. Líbiában már a tizenegyezret is meghaladja a fertőzöttek száma.


Ennek ellenére a civil szervezetek továbbra is folyamatosan veszik fel a migránsokat a hajóikra. Megállás nélkül szállítják a bevándorlókat Olaszországba. Idén már több mint 17 000 menedékkérő érte el az olasz partokat, tavaly ugyanebben az időszakban a számuk még az 5000-et sem érte el.

Közel hatszoros a túlterheltség Lampedusán

A legrosszabb helyzet Lampedusán alakult ki, ahol a regisztrációs központban hatalmas a tömeg. Eredetileg 192 emberre tervezték, most azonban ezerkétszázan tartózkodnak a táborban. Salvatore Martello polgármester hetek óta hangsúlyozza, hogy nagy a baj, és azt is, hogy a migráció problémáját nem a polgármestereknek és tartományi elnököknek, hanem az államnak kell megoldania. Kedden bejelentette, hogy a központ területét katonákkal védik, akiknek meg kell akadályozniuk, hogy a bevándorlók elhagyják a tábort.

Hasonlóan látja a helyzetet Nello Musumeci Szicília kormányzója is, aki úgy fogalmazott: a helyiek nem bírják tovább, és ha a kormány a következő napokban nem lép, lezáratja a migránstáborokat, és feljelenti a kabinetet.

Jelenleg tizennégyezer migráns tartózkodik Szicíliában, és a migrációs válságnak nincs vége – mondta a Migrációkutató Intézet kutatója, Vargha Márk az M1-en. Az illegális bevándorlók 40 százaléka tunéziai állampolgár, de Líbiából is sokan indulnak útnak.

Meg kell állítani a tömeges illegális migrációt

A migránsáradatot nem kezelni, hanem megállítani kell – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, Bakondi György. Azt mondta: az európai lakosság érdeke a biztonság fenntartása, ráadásul az integrációs elképzelések sem jártak sikerrel.

Meg kell állítani a tömeges illegális migrációt, lehetőleg az Európai Unió külső határainál, vagy ami még jobb, esetleg még messzebb, távolabb a határainktól, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne induljanak útnak azok, akik ma azt tervezik. Ezt csak tetézi az a helyzet, ami a járványveszéllyel kialakult – mondta a belbiztonsági főtanácsadó.

Bankondi György hozzátette: mostanra világossá vált, szakítani kell azzal a gyakorlattal, hogy iratok nélkül tömegek haladnak át a határokon, semmibe véve az Európai Unió és a nemzetállamok jogi előírásait.