×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egyre több ország sorolja a rizikóterületek közé Horvátországot

 

Töretlenül gyors ütemben emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban. Egyetlen nap alatt újabb 275 embernél mutatták ki a kórt, az esetek többsége a tengerpartokhoz köthető. A hatóságok hétfőtől újabb szigorításokat vezetnek be, ez főleg a vendéglátóhelyeket érinti. Közben egyre több ország sorolja a rizikóterületek közé Horvátországot: nyaralók tömegei indultak haza, hogy elkerüljék a kéthetes karantént. A határátkelőkön szombat éjjel óriási volt a torlódás, Ausztria felé például mindenkit ellenőriznek – hangzott el az M1 Híradójában.

Egy magyar család Splittől nem messze, Seget Vranjicán nyaral. Az M1-nek azt mondták biztonságban érzik magukat.

Egy Trogirban élő magyar is arról számolt be a Híradónak, hogy az emberek betartják a járványügyi szabályokat. Hozzátette: az elmúlt hetekhez képest már kevesebb a turista.


Hiába az elővigyázatosság: az új fertőzöttek száma az utóbbi napokban többször is rekordot döntött Horvátországban.

Az elmúlt 24 órában 275 esetet igazoltak.

A fővárosban és Split-Dalmácia megyében van a legtöbb beteg. Főként fiatalok terjesztik a vírust a szórakozóhelyeken.

A romló járványügyi helyzet miatt Szlovénia piros listára tette Horvátországot, hétfőtől az onnan érkezőknek negatív koronavírus-teszttel kell rendelkezniük. Ausztria felé ezt már korábban bevezették, emiatt folyamatosak a fennakadások az utakon. A tömegével hazainduló turisták miatt

szombat éjszaka a szlovén-osztrák határon ismét több kilométeres kocsisor alakult ki, volt akinek több mint 12 órát kellett várnia.

A várakozóknak a Vöröskereszt vizet és üdítőt osztott. A honvédség pedig próbálta felgyorsítani az átjutást a határon. Vasárnap délutánra valamelyest csökkent a torlódás, de továbbra is mindenkit ellenőriznek, hogy nyomon követhessék a fertőzötteket.

Az osztrákok és szlovén határral ellentétben Magyarország felé nem voltak fennakadások. A letenyei határátkelőhelyen erős volt a forgalom vasárnap, de ez a nyári hónapokban megszokott.

Hazánk egyelőre még nem változtatott Horvátország besorolásán, zöld színű, vagyis nincs korlátozás érvényben.

A sárga és piros jelzésű országokból érkezőkre viszont továbbra is két hetes hatósági karantén vár vagy saját költéségen PCR-tesztet kell elvégeztetni.

Csak augusztusban több mint 54 ezer mintavétel történt itthon. Hatósági házi karanténban jelenleg 7420-an vannak. Őket az operatív törzs kérésére a rendőrség a fokozottan ellenőrzi.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban azt mondta: a vírus behurcolását meg kell akadályozni, ezért hamarosan újabb szigorítások jönnek.

A legfrissebb adatok szerint itthon újabb 22 magyarnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Meghalt két idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 613-ra emelkedett. Összesen 59 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen.

A címlapfotó illusztráció.