×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Független nemzetközi vizsgálatot követel Washington Minszk ügyében

 

Washington támogatja a független nemzetközi vizsgálatot a fehéroroszországi választások szabálytalanságainak és a visszaéléseknek a feltárására – szögezte le Mike Pompeo amerikai külügyminiszter csütörtökön.

Az amerikai diplomácia irányítója az Egyesült Államok mély aggodalmát fejezte ki a fehérorosz elnökválasztások „komoly hiányosságaimiatt.

A közleményben Mike Pompeo ismételten Washington támogatásáról biztosította a fehérorosz népet, és arra szólította fel a minszki vezetést, hogy folytasson párbeszédet az ellenzék által létrehozott országos koordinációs tanáccsal.

„Megerősítjük korábbi elkötelezettségünket Fehéroroszország önállósága és területi épsége mellett, és ugyanígy kiállunk a fehérorosz nép azon jogáért, hogy külső beavatkozástól mentesen választhassa meg a vezetőit és a követendő utat” – fogalmazott az amerikai tárcavezető.

Erőteljesen elítélte a békés tüntetők és újságírók elleni erőszakot, az ellenzéki jelöltek és a békés tüntetők őrizetbe vételét, a letartóztatottakkal szemben elkövetett visszaéléseket és az internetszolgáltatás leállítását. Követelte az igazságtalanul fogva tartottak azonnali szabadon bocsátását és az eltűntek számbavételét is.

„Az Egyesült Államok a fehérorosz nép akaratát tükröző szabad és tisztességes választásokat támogatja” – írta a közleményben Pompeo, hangsúlyozva, hogy az augusztus 9-én rendezett voksolások "nem feleltek meg ennek az elvárásnak".

A külügyminiszter felszólította a fehérorosz kormányzatot, hogy fogadja el az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közvetítői ajánlatát az ellenzékkel, illetve a fehérorosz társadalommal folytatandó párbeszéd megkönnyítésére.