×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Várhelyi Olivér Tunéziában járt - több pénzt adna a migráció megfékezésére az EU

 

Az Európai Unió, a tagállamok és a Földközi-tenger térségének országai közötti, kölcsönösen előnyös együttműködésre van szükség az illegális migráció megállításához – mondta a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos kedden az MTI-nek.

Várhelyi Olivér közölte: hétfőn Tunéziában tett látogatást Luigi Di Maio olasz külügyminiszter és Luciana Lamorgese belügyminiszter, valamint Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagjának társaságában.

Kaisz Szaíd tunéziai elnök fogadja Luigi Di Maio olasz külügyminisztert, Luciana Lamorgese olasz belügyminisztert, Ylva Johanssont, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagját és Várhelyi Olivért, a bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagját Tuniszban 2020. augusztus 17-én (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Meszara)

Kifejtette: a látogatás célja az volt, hogy a tunéziai hatóságokkal megismertessék az Európai Bizottság új megközelítését, amely szerint akkor tudnak együttműködni hosszú távon, ha ez a kölcsönös előnyökre épül. Ez azt jelenti, hogy az EU hajlandó tovább növelni a Tunéziának juttatandó forrásokat, ha az ország együttműködik az uniónak kiemelten fontos területeken, elsősorban az illegális migráció megállításában - magyarázta.

A Tunéziai elnöki hivatal által közreadott képen Kaisz Szaíd tunéziai elnök fogadja Luigi Di Maio olasz külügyminisztert, Luciana Lamorgese olasz belügyminisztert, Ylva Johanssont, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagját (b2) és Várhelyi Olivért, a bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagját (Fotó: MTI/AP/Tunéziai elnöki hivatal/Szlim Abid)

Úgy vélte, sikeres volt az út, mert komoly megértést tapasztalt tunéziai tárgyalópartnerei részéről a felvetett problémák iránt.

Várhely Olivér elmondta: tízmillió euró további támogatást ajánlottak fel Tunéziának, hogy megfelelő eszközökkel szerelhessék fel a határvédelmi erőket, a parti őrséget, így megakadályozhassák az illegális migránsok elindulását. Az utóbbi időben komoly kiáramlás indult meg, amit feltétlenül meg kell állítani - tette hozzá.

Hangsúlyozta: egyetértettek abban, hogy ez a helyzet veszélyt jelent Tunéziának is, mert az ország biztonságát alááshatja azoknak a bűnözői csoportoknak a tevékenysége, amelyek szervezik a migránsok mozgását.

Az uniós biztos arról is beszélt, hogy az EU a térség stabilizálásában érdekelt, ennek eszköze pedig a gazdasági együttműködés. Az unió az új többéves költségvetés ideje alatt készen áll egy átfogó gazdaságfejlesztési terv kidolgozására, hogy Tunézia helyben tudja tartani a fiatalokat - mutatott rá.

Várhelyi Olivért, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagját, Ylva Johanssont, a bizottság belügyekért felelős tagját, Luigi Di Maio olasz külügyminisztert és Luciana Lamorgese olasz belügyminisztert (b) fogadja Hisem Mesisi ügyvezető tunéziai miniszterelnök és Selma Ennaifer ügyvezető tunéziai külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Meszara)

Hozzátette: munkahelyeket, növekedést akarnak Tunéziában, ebben szeretnének segíteni az országnak.

Várhelyi Olivér azt mondta: a tervek szerint ellátogat Marokkóba, Algériába és Egyiptomba is, mert ezek az országok nagyon fontos partnerei az EU-nak. Az együttműködés csak akkor lehet hatékony, ha kölcsönösen tekintettel vannak egymás érdekeire – közölte.

Kitért arra: a mostani Európai Bizottság együttműködik a tagállamokkal, együtt akarják kialakítani az üzeneteket, ezért is kísérték el útjára az olasz miniszterek. Az uniós intézményeknek együtt kell dolgozniuk a tagállamokkal, mert sem az intézmények, sem az országok nem tudják egyedül kezelni a helyzetet, csak az összefogás vezethet eredményre - vélekedett.

Az uniós biztos úgy látja, azért is szükséges az együttműködés, mert az illegális migráció rossz Európának, a tagállamoknak és a Földközi-tenger térségében lévő országoknak is. Az együttműködésben pedig a határvédelmen és a visszafogadások felgyorsításán túl a gazdasági perspektíva nyújtása a leghatékonyabb eszköz - mondta.