×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nő a fertőzésszám az Adrián - a horvát szállásadók átvállalják a PCR-tesztek árát

 

Horvátországból ezrével indultak haza osztrák turisták, miután a bécsi kormány kötelező karantént írt elő az onnan hazaérkező nyaralók számára. Szlovénia azt tervezi, hogy vörös zónába sorolja át Horvátországot, miután sokan a nyaralás során fertőződtek meg.

Az M1 adásában a köztévé tudósítója elmondta, hogy Horvátországban 85-tel 6656-ra nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, míg az aktív betegek száma április óta a legmagasabb szintre, 1,236 főre emelkedett.

A legtöbb új esetet a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták. A zágrábi esetek is a tengerparthoz kötődnek. A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, és a fiatalok a koronavírus legfőbb terjesztői.


A tudósító beszámolója szerint megfigyelhető, hogy a hét végén közzétett adatok kedvezőbbek, de ez azért van, mert akkor kevesebb tesztet végeznek.

Olaszország és Ausztria is negatív tesztet kér a visszatérőktől, miután az új fertőzöttek jelentős száma a nyaralásból hazatérő turista. Ezrek tértek vissza Ausztriába még az intézkedés hatályba lépése előtt, de sokan maradnak a korlátozások ellenére.

Több horvát szállásadó is jelezte, hogy hajlandó kifizetni a PCR-tesztek árát vendégeik számára. A költség fejenként 500 és 1000 kuna között mozog, amely forintra átszámolva 23 ezer és 46 ezer forintot jelent.

Szlovéniában is nőtt a megbetegedések száma ezért a kormány csütörtökön dönthet arról, hogy Horvátország vörös listára helyezi szomszédját és kötelező karantént írnak elő az onnan visszatérő turisták számára.

A magyar turisták még nem indultak meg tömegesen a horvát tengerpartról, de a környező országok reakciói, a szlovén átminősítés, figyelmeztetőek. Leginkább az iskolás korúak szüleinek érdemes megfontolni, mit tegyenek, ha el akarják kerülni, hogy a szeptemberi iskolakezdést gyermekük ne két hét karanténnal kezdje.