×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A bosnyák–horvát határ közelében már több mint hétezer migráns torlódik

 

Európa-szerte romlik a migrációs helyzet. A tengeri és a szárazföldi útvonalon is nőtt a bevándorlók száma. Hazánkban csak a hétvégén mintegy 250 migránssal szemben intézkedtek a rendőrök. A balkáni útvonalon fekvő valamennyi ország küzd a válsággal. A bosnyák–horvát határ közelében több mint hétezer migráns torlódik. A helyiek már nehezen viselik a nyomást. Közben újabb magyar rendőrök indultak Észak-Macedóniába, hogy segítsenek a határvédelemben – hangzott el az M1 Híradójában.

Bosznia-Hercegovina északnyugati részében jelenleg több mint 7200 migráns gyülekezik. A helyzet napról napra rosszabb, a helyiek éppen emiatt vonultak utcára szombaton és vasárnap is.

Nem akarunk kisebbségben élni! Nyugodt életre vágyunk!” – állt a tábláikon. Az ottaniak szerint a városaik élhetetlenné váltak a migránsok miatt.

Romlott a közbiztonság, rendszeressé váltak a lopások, a határsértők beköltöznek az elhagyott házakba, amiket gyakran fel is gyújtanak.

A demonstráció nem telt végig békésen. A helyiek egy csoportja ugyanis elállta a főutat, így akarták megakadályozni, hogy buszokkal újabb migráncsoportok érkezzenek a térségbe.

Amikor pedig egy Bihácsba tartó menetrend szerinti járat beállt a megállóba, megakadályozták azt is, hogy bárki leszálljon róla. Egy férfi még az autóbusz szélvédőjét is beverte egy fadarabbal, végül a rendőrség beavatkozására volt szükség. A főként migránsokat szállító busz ezután mégis folytatta útját a horvát határ irányába.


A magyar határt is nyomás alatt tartják a migránsok, csak a hétvégén 250 bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök. Hétfőn napközben is volt dolguk, szinte minden határmenti megyében.

Év eleje óta már több mint 18 és fél ezer bevándorló akart illegálisan Magyarországra jutni.

Nagy migrációs nyomásra kell felkészülni a következő hetekben a magyar határon – erről beszélt az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója. Horváth József úgy fogalmazott, a koronavírus-járvány alatt feltorlódtak a migránsok a Balkánon. Sok időt, pénzt veszítettek, ezért most újult erővel támadják a határokat.

Hétfőn újabb magyar rendőri egység indult Észak-Macedóniába, hogy segítse a balkáni migrációs útvonalon fekvő ország határvédelemét. Harminc magyar rendőr egy hónapig teljesít majd szolgálatot.

„A magyar rendőrség minden eszközt meg kíván adni azoknak a nyugat-balkáni országoknak, akik azt kérik, hogy az illegális migrációval szemben a lehető leghatékonyabban tudjanak fellépni” – mondta Czukor Gergely, az ORFK Határrendészeti Főosztály osztályvezetője, alezredes.

A Balkánon jelenleg több tízezer ember tart Európa belseje felé. Szakértők szerint nem csak a szárazföldi útvonalon nő a nyomás, hanem a Földközi-tengeren is. Jelenleg Tunézia ad a leginkább okot aggodalomra, ahonnan az elmúlt időszakban ezrek érkeztek illegálisan Olaszországba.

A címlapfotó illusztráció.