×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tűzdráma: világszerte pusztítanak erdő- és bozóttüzek

 

Kaliforniában a legdrámaibb a helyzet, házak tucatjai váltak a tűz martalékává, és a következő napokban a meleg és száraz időjárás miatt csak súlyosbodhat a helyzet. Az Amazonas mentén és a világ másik felén: Oroszország Jakutföld részén is küzdenek a lángokkal – hangzott el az M1 Híradójában.

(Fotó: EPA)

Veszélyesen megközelítették a lángok Los Angeles egyik külvárosát csütörtök éjjel. Az ott élőket még délután kitelepítették, azonban a tűz végül irányt változtatott és egyelőre elkerülte a lakott területet.

Nem mindenhol voltak ilyen szerencsések a kaliforniaiak. A térségben ugyanis már több, mint tízezer hektárnyi terület égett le, így sok jármű és több épület is a lángok martalékává vált.

Kalifornia déli részén több helyen azután gyulladt ki a bozótos, hogy a térséget egy újabb melegfront érte el a hét közepén. Van olyan terület, ahol több mint ötven éve nem gyulladt ki a növényzet. Most viszont az állam nagy részére riasztást adtak ki tűzveszély miatt. Az előrejelzések szerint ugyanis a bozóttüzeknek kedvező száraz, meleg időjárás egész hétvégén kitart.

A lángok több, mint 5400 házat fenyegettek az elmúlt napokban,

így sokan kénytelenek voltak befogadóközpontokban éjszakázni. Ráadásul a koronavírus-járvány miatt nem a megszokott módon alakították ki a menedékhelyeket. A bajbajutottakat parkolókban gyűjtötték össze, ahol autóikban várják ki a katasztrófa végét.

Dél-Amerikában, az Amazonas mentén is lángol az őserdő. A Brazíliához tartozó területeken a legnagyobb a kár, a leégett terület már meghaladta kilencezer négyzetkilométert. A világ legnagyobb kiterjedésű őserdejét általában a gazdák gyújtják fel, hogy termőföldhöz vagy legelőhöz jussanak.


Eközben Oroszország északi részén

sikerült visszaszorítani a hetek óta tartó erdőtüzek terjedését.

Jakutföldön a korábbi nyolc kerület helyett már csak négyben pusztítanak a lángok. A tűzoltóság 50 szárazföldi és nyolc légi egysége küzd a tüzekkel. Oroszország több pontján kigyulladt a növényzet a szokatlanul forró és száraz időjárás miatt. Idén eddig összesen több mint százezer hektárnyi terület égett le.

A címlapfotó illusztráció.