×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Óvadék fejében kiengedték az őrizetből Jimmy Lai hongkongi médiamogult

 

Óvadék megfizetése fejében kiengedték a rendőrségi őrizetből kedd éjjel Hongkongban Jimmy Lai médiamágnást.

A késői óra ellenére a hongkongi demokráciáért küzdők mozgalmának több tucat tagja üdvözölte a vállalkozót, amikor kijött a rendőrőrsről. A South China Morning Post értesülése szerint átszámítva 32 ezer euró óvadékot kellett letennie. A 71 éves üzletemberrel együtt több más aktivistát is szabadon bocsátottak a hatóságok, szintén óvadék fejében.

Jimmy Lait, aki a Next Digital cégen keresztül a demokráciamozgalom egyik lapjának, az Apple Dailynek a tulajdonosa, hétfőn vették őrizetbe látványos rendőrségi akció keretében. Egyebek között csalással és azzal gyanúsítják, hogy titkos tárgyalásokat folytatott meg nem nevezett külföldi hatalmakkal. Kedden a hongkongiak tiltakozásul tömegesen vásároltak a lapból, amely sok helyen elfogyott, és sok újságosbódéknál hosszú sorok kígyóztak.

A médiamágnás tavaly többször is arra buzdította a hongkongiakat, hogy vegyenek részt a Pekinggel szembeni tiltakozó felvonulásokon. A megmozdulásokon több százezer ember jelent meg.

Jimmy Lai őrizetbe vételét a kínai nemzetbiztonsági törvény június végi elfogadása tette lehetővé. A törvény szerint Peking – a 7,5 millió lakosú volt brit gyarmat autonómiáját lényegében semmibe véve – Hongkongban is felléphet minden olyan tevékenységgel szemben, amelyet a kínai vezetés szeparatista vagy terrorista felforgatásnak bélyegez. A törvény számos megfigyelő szerint véget vet az egy ország, két rendszer alapelvnek, amely 1997 óta érvényben volt, azóta, hogy Hongkong a brit korona alól visszatért Kína fennhatósága alá.