Közel ezer tonnányi gázolaj szivárgott a tengerbe

 

Bocsánatot kért és szigorú vizsgálatot ígért annak a japán teherhajónak a tulajdonosa, amely súlyos olajszennyezést okozott az indiai-óceáni üdülőparadicsom, Mauritius partjainál. A teherhajó még július 25-én futott zátonyra, azóta közel ezer tonnányi gázolaj szivárgott róla a tengerbe. A mauritiusi kormány szombaton vészhelyzetet hirdetett, a katasztrófa ugyanis súlyosan fenyegeti a korallzátonyok élővilágát – hangzott el az M1 Híradójában.

(Fotó: MTI/AP/Eric Villars)

Hatalmas olajfoltok úsznak az Indiai-óceán türkiz-színű vizén, Mauritius délkeleti partjainál. A népszerű üdülőhelyet vastag, fekete olajréteg borítja be.


Az olajszennyezés forrása az a teherhajó, amely még július 25-én futott zátonyra a part közelében. Sokáig úgy tűnt, hogy a Wakashio csaknem négyezer tonnányi olajból és dízel üzemanyagból álló rakománya biztonságban van. A megfeneklett hajó törzse azonban az erős hullámzás miatt megsérült, és csütörtökön nagy mennyiségű olaj jelent meg a víz felszínén.

A mauritiusi kormányfő szombaton vészhelyzetet hirdetett,

mivel a szennyezés a páratlan természeti kincsek mellett az ország gazdaságát is fenyegeti. Az 1,3 milliós lakosság nagy részének ugyanis az idegenforgalom ad munkát, az olajkatasztrófa pedig beláthatatlan csapást mérhet az iparágra.

„A legfontosabb, hogy megpróbáljuk stabilizálni a hajót. Ehhez azonban megfelelő felszerelésre van szükség. Sajnos a mi eszközeinkkel a klimatikus viszonyok miatt sok technikai probléma van” – mondta Pravind Jugnauth kormányfő, hozzátéve: Mauritius Párizstól kér segítséget, a szomszédos Réünion szigete ugyanis francia felségterület.

Bár kevés a rendelkezésre álló eszköz, rengeteg mauritiusi segíti a szennyezés elleni védekezést. A legnagyobb segítséget az úszógátak jelentik, amellyel megpróbálják körülzárni az olajfoltokat.

Vasárnap a hajót üzemeltető cég és a tulajdonos vállalat vezetői közös sajtótájékoztatón kértek bocsánatot Mauritius kormányától és népétől. A két társaság egyúttal segítséget ígért a károk felszámolásához.

A mauritiusi rendőrség vasárnap bejelentette: amint az időjárási körülmények lehetővé teszik, megkísérlik lehozni a parancsnoki hídról a hajóút dokumentációját és a baleset előtti rádióforgalmazás hangrögzítőjét.

Szakértők közben arra figyelmeztetnek,

hogy a hajótest repedése napról napra növekszik, ha pedig a törzs szétnyílik, a kiömlő olaj beláthatatlan környezeti károkat okoz majd.