A koronavírus-válság egyik igazi jellegzetessége, hogy senki nem tudja igazán, mit is kéne tenni Thierry Baudet szerint

 

Thierry Baudet, a holland Fórum párt alapítója elnöke szerint a különböző intézkedések a társadalom egészére nézve nagyobb áldozattal járnak, mint maga a koronavírus-járvány. Az Egyesült Államokban a tüntetések, tiltakozások, amelyek a vírushoz hasonlóan kezdtek terjedni, a járvány okozta frusztráció utóhatásai.

Thierry Baudet (Fotó: Facebook)

Thierry Baudet, a holland Fórum párt alapítója elnöke, konzervatív politikus a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában úgy fogalmazott, szerinte a koronavírus-válságnak az egyik igazi jellegzetessége, hogy senki nem tudja igazán, mit is kéne tenni, egyszer szigorítják az intézkedéseket, aztán újra enyhítik.


„Én általánosságban úgy látom, hogy az egész Nyugat túlreagálta” – tette hozzá.

A lakosság bizonyos csoportjait kell megóvnunk

„Ha olyan gyilkos vírusról beszélnénk, ami a lakosság 20–25 százalékára nézve lenne halálos, akkor ésszerű lenne a lezárás. Elsősorban a lakosság bizonyos csoportjait kell megóvnunk, amelyek ki vannak téve a kockázatnak: idősek, cukorbetegek, szívbetegek. Másfelől fenn kell tartani az egészségügyben az intenzív ellátás szintjét. Harmadrészt pedig erősítsük meg magunkat, együnk elegendő vitamint, és éljük az életünket” – magyarázta.

A konzervatív politikus úgy fogalmazott, meggyőződése hogy a tüntetések és tiltakozások, amelyek az Egyesült Államokban robbantak ki a feketék jogai miatt, a lezárások számlájára írhatók.

„Az emberek szoronganak a lezárások miatt, otthon kell ülniük, nincs mit csinálniuk, veszekszenek egymással, frusztráltak. Ez pedig egészségtelen a társadalom számára. Egészségtelen az egyes emberekre, mint egyénekre, de egészségtelen a közösség szintjén is” – fejtette ki.

Véleménye szerint,

ezek a tüntetések nem ekkora nagyságrendben történtek volna meg, ha nincs az általános frusztráció és stressz.

„Azonban  ez egy új korszakot is jelez, aminek a nyomait már évek óta láthatjuk. Az egyenlőség alapelve a régimódi felfogásban a törvény előtti egyenlőséget jelentette, és azt, hogy mindenkinek van egy dobása, hogy a legjobbat hozza ki az életéből, viszont az államnak és intézményeinek nincs semmiféle kötelezettségük arra, hogy az egyenlőséget a végeredményt illetően is biztosítsák” – hívta fel a figyelmet.

(Fotó: EPA)

Alapjaiban hibás a szemlélete a dolgoknak

„Most egy fokozatos elmozdulást, eltolódást látunk abba az irányba, hogy ezt az alapelvet a kimeneti oldalon alkalmazzák, azaz legyen automatikusan egyenlő képviselete például a nőknek is a nemzetközi vállaltok vezetőségében, vagy legyen egyenlő képviselete a feketéknek az egyetemek vezetésében és így tovább. E mögé pedig kialakult az az elképzelés, hogy amennyiben nincs meg ez az egyenlősítés a kimeneti oldalon, akkor ott valami rendszerszintű probléma van a társadalmunkkal” – mondta.

Hozzátette, ez egy alapjaiban hibás szemlélete a dolgoknak. Emellett pedig egy végtelen folyamat, mert egy ponton oda jutunk, hogy nem csinálunk mást, mint a feltételezett okokhoz igazítva irányítjuk a dolgokat, amiért emberek nem kerülnek bizonyos pozíciókba. Ez pedig egy végtelen küzdelemhez vezet, amit végső soron a megbántottság és a féltékenység mozgat. Ez pedig szétszakítja a társadalmat.

„Sokat járok egyetemisták, diákok közé, egyetemekre, osztálytermekbe. A kérdéseik szívszorítóak, ugyanis az derül ki belőlük, hogy

fogalmuk nincs a múltunkról, a történelemről, kereszténységről, azokról a nagy dolgokról, amelyeket elértünk.

Az összes tudásuk annyi, hogy szörnyű volt.  Ez pedig az oktatási rendszernek köszönhető, és olyan radikális embereknek, mint például Soros György. Ő pénzeli és ő is támogatja azt, hogy a tényeket hagyjuk figyelmen kívül, hogy a múltunkra egy negatív értelmezési keret épüljön, ezt pedig meg kell állítani” – hangsúlyozta Thierry Baudet.

A címlapfotó illusztráció.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.