×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem lát el az Úzvölgyéig Zuckerberg platformja

 

A nemzetállami szint hatékonyabban szabályozhatja a közösségi média működését, az Európai Unió számára adóforrást jelenthetnek a technológiai óriáscégek. Lehet-e európai szinten korlátozni a közösségi médiát?

Szűcs Zoltán, a Milton Friedman Egyetem alkalmazott infokommunikációs kutatócsoportjának vezetője a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, szerinte a gazdasági kérdésekben európai szabályozásakat kellene alkalmazni a közösségi médiában.

Hozzátette: a tartalmak szűrését, a profilok felfüggesztésének mikéntjét helyi szinten, adott kulturális és média-kontextusban kellene szabályozni. Példaként említette az úzvölgyi temetőben történt eseményeket.

A trörténtek kapcsán elárasztották a Facebookot olyan videók, melyek a románok narratíváját erősítették, s ez sértette a magyarok önérzetét.  Csakhogy ezt európai szinten nem tudnák felmérni, Amerikából különösen nem.

A médiakutató kiemelte, az Egyesült Államoknak jelenleg konzervatív elnöke van, aki kezdetektől fogva komoly harcot vívott a nagy IT-cégekkel, mivel – mint mondta – gyakorlatilag a teljes Szilíciumvölgy demokrata, baloldali beállítottságú.

A Facebook-vezér Mark Zuckerberggel kapcsolatban úgy fogalmazott, nagyon nagy szerepe van a felület irányításában és így nehezen hihető, hogy egy teljesen független platformot fog biztosítani.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.
A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!