×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Athén fegyverrel is megvédené a tengeri gázmezőket Törökországtól

 

Görögország minden rendelkezésre álló eszközzel megvédi szuverén jogait, ideértve a katonai erőt is, ha Törökország az Oruc Reis nevű kutatóhajóját a görög kizárólagos gazdasági övezetbe küldi - fejtette ki pénteken este Níkosz Déndiasz görög külügyminiszter az Open helyi televízió műsorában újságírói kérdésre válaszolva.

Görögország minden rendelkezésre álló eszközzel megvédi szuverén jogait, ideértve a katonai erőt is, ha Törökország az Oruc Reis nevű kutatóhajóját a görög kizárólagos gazdasági övezetbe küldi – fejtette ki pénteken este Níkosz Déndiasz görög külügyminiszter az Open helyi televízió műsorában újságírói kérdésre válaszolva.

A tárcavezető nyilatkozatát a külügyminisztérium sajtószolgálata is közzétette.

"Úgy gondolom, sem az Európai Unió, sem más partnereink és barátaink nem várnak el mást a görög kormánytól" - hangoztatta Déndiasz.

Újságírók a tárcavezetőt megkérték, hogy kommentálja Alekszisz Diakopulosz korábbi kijelentését, amelyben a kormányfő nemzetbiztonsági tanácsadója így fogalmazott: "amennyiben (a törökök) behatolnak Görögország kontinentális talapzatának térségébe, úgy arra választ fogunk adni, a többi között katonai eszközökkel". Déndiasz azzal válaszolt, hogy nem emelné ki a hadsereget az ország rendvédelmi szerveinek és kormányának egységéből. "Az alkotmány kötelezi a fegyveres erőket és minket is hazánk szuverenitásának és szuverén jogainak megvédésére" - hangsúlyozta a külügyminiszter.

Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken jelentette be, hogy újrakezdik a földgáz utáni török kutatásokat a Földközi-tenger keleti övezetében, miután Görögország és Egyiptom tengerjogi megállapodást írt alá.

Az elmúlt években a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett terjedelmes földgázmezőre több part menti ország, így Görögország, Ciprus, Törökország, Egyiptom és Izrael is szemet vetett.

A törökök egyre több feltáró fúrást végeztek a ciprusi partok magasságában, amivel nemcsak a térség haragját váltották ki, de az Európai Unió is törvénytelennek nevezte ezeket a kutatásokat.

Júliusban Emmanuel Macron francia elnök bírálta a görög és ciprusi szuverenitás török "megsértését" a Földközi-tenger keleti medencéjében, és szankciók kirovását javasolta Törökország ellen emiatt.