×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Apokaliptikus állapotok Bejrútban

 

Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították a keddi rendkívül erőteljes robbanások miatt. Egy raktárban tárolt 2700 tonna ammóniumnitrát robbant fel egy kikötői raktárban. A detonáció egy 4,5-ös erősségű földrengésnek felelt meg, amelyet Cipruson is hallották. Az áldozatok szám elérheti a százat, a sebesülteké a négyezret. A libanoni kormányfő nemzetközi segítséget kért, és a felelősök megbüntetését ígérte. Három napos gyászt hirdettek.

Cikkünk frissült.

Friss hír: A bejrúti robbanásban megsérült a magyar követség épülete, magyar érintettről azonban nem tud a Külgazdasági és Külügyminisztérium, segítséget eddig senki sem kért – írta közösségi oldalán Menczer Tamás, a tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerdán délelőtt.

Apokaliptikus állapot uralkodik a libanoni  főváros keleti részén. Az utcákat törmelék borítja, összetört járművek, leszakadt erkélyek, kidőlt falak, üvegcserép mindenütt. Az emberek sokkos állapotban, tehetetlenül járkálnak a romok között. Még a robbanás helyszínétől 8–10 kilométerre lévő utcákban is megrongálódtak az épületek – hangzott el az M1 Híradójában.

A detonáció iszonyatos ereje felborította és a korlátnak csapta a járműveket a városból kifelé vezető úton.

A robbanás pillanatát többen is megörökítették. A szemtanúk egybehangzóan arról számolnak be, hogy először a sűrű, gomolygó füstfelhőt pillantották meg, majd hirtelen fülsiketítő robajt hallottak, miközben magasra csaptak a lángok. Legtöbben egy második robbanást is hallani véltek.

„Itt parkoltam, most az autóm a feje tetején áll. Elhinni sem tudom, amit látok” –  mondta egy férfi

Megéltem a polgárháborút, de ehhez hasonlót még soha nem láttam

– idéztek egy szemtanút a hírügynökségek.

Pontos adatok egyelőre nincsenek a sérültek és áldozatok számáról, hiszen a kórházakban is káosz uralkodik, nem győzik ellátni a sérülteket.

Az egyik intézménybe rövid idő alatt 300 beteget szállítottak. Ráadásul a helyszínhez legközelebb eső kórház félig összeomlott. Az embereket véradásra szólították fel.

A libanoni fővárosban több magyar is él. Arról egyelőre nincs hír, hogy bármelyikük is megsérült volna a robbanásban. Az M1 elérte a Bejrútban Németh Ágostont, aki menyasszonyával alig pár száz méterre lakott a detonáció helyszínétől, így közelről látta az eseményeket. Ők jól vannak, de a ház, amelyben éltek, összeomlott a robbanástól, amit a férfi egy kamerával rögzített a saját teraszukról.

A Skype-on nyilatkozó férfi elmondta: a kikötővel szomszédos városrészben lakik menyasszonyával, mintegy 300-400 méterre a történtektől. A lakásuk teraszáról nézte végig ahogy 17 óra 40 perckor lángba borult a kikötőben egy épület.

Először puskaropogás szerű hangot hallott, majd 18 óra után volt a második, az igazán hatalmas robbanás, amelyet a felvételeken látni. Egy pillanattal később az ablakok kitörtek, ő a földön találta magát és látta, hogy a lakásuk romokban van: minden ablak kitört, az összes bútor szanaszét repült, semmi nem maradt a helyén.

Mindenütt üvegszilánkok borították a padlót, a bejárati ajtó teljesen kidőlt, a lift fémajtaja beszakadt.

Úgy döntöttek, hogy barátaikhoz költöznek át. Útban feléjük az utcán folyamatos volt a szirénázás, és látták, ahogy sebesülteket visznek autókkal.

Mint mondta, a helyi híradások szerint egy ammónium-nitrát raktár égett és robbant fel.

A Bejrútban élő Németh Ágoston nyilatkozott az M1 Híradónak. Forrás: MTVA

A műsorvezető kérdésére Németh Ágoston közölte: nem volt tudomása arról, hogy a közelben robbanószert tároltak volna. Mint mondta, az ammónium-nitrát műtrágyagyártáshoz is alapanyag, ezért nem jelentené ki, hogy robbanószer volt az épületben.

Közölte, hogy a teraszukról látta azt is, amint egy hajót a robbanás odébb lök, és az épület, amely kigyulladt, eltűnt, helyén kráter van, amelybe beömlött a tenger.

Elmondta, hogy jól vannak, szerencsére több magyar barátjuk él Bejrútban, akikkel felvették a kapcsolatot, azok pedig felajánlották, hogy megszállhatnak náluk.

Katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították Bejrútot

Kedd késő estére összehívott rendkívüli ülésén a Legfőbb Védelmi Tanács nyilvánította katasztrófa sújtotta várossá Bejrútot, és a testület azt javasolta a kormánynak, hogy szerdán hirdessen ki rendkívüli állapotot két hétre. Az egészségügyi miniszter közlése szerint sokan eltűntek, keresésüket a romba dőlt épületekben és a törmelék alatt nagyon nehezíti, hogy nincs áram.

Leállt a telefonösszeköttetés és az internetszolgáltatás is.

A robbanások miatt ehetetlenné vált a kikötő magtáraiban tárolt gabona. A gazdasági miniszter közölte, hogy Libanon majd importra szorul, de egyelőre elég búzája van.


Hamad Hasszán libanoni egészségügyi miniszter szerda reggeli tájékoztatása szerint több mint ötvenen vesztették életüket és 2700-an sebesültek meg. A tárcavezető korábban több mint 25 halottról és hozzávetőleg 2500 sebesültről számolt be a bejrúti kikötő körzetében történt robbanás után, nem sokkal később azonban már harmincnál több halálos áldozatról és mintegy háromezer sérültről beszélt a televízióban

A Sky News Arabia hírtelevízió a libanoni vöröskeresztre hivatkozva arról számolt be, hogy meghaladja a százat a halálos áldozatok száma és négyezren sérültek meg.

Köztük van az ENSZ 48 alkalmazottja és 27 családtagja – közölte szerdán az al-Dzsazíra hírtelevízióval Farhan Haq, az ENSZ-főtitkár szóvivője.

A Sky News Arabia szerdai délelőtti híradása szerint tizennégy órával a robbanás után sok helyütt még mindig nem sikerült eloltani a tüzet.

Továbbra is füst gomolyog a bejrúti kikötő felett, épülettörmelék töltötte meg a környékbeli utcákat, mindenütt kiégett gépkocsik láthatók.
A libanoni hadsereg lezárta a környéket és a katasztrófa helyszínéhez vezető utakat.

Ammóniumnitrát raktár robbant fel

A robbanások okát még mindig nem tudni. Az első hírek szerint petárdaraktárban keletkezett tűz okozta az elsőt, a második rendkívüli erősségét pedig az, hogy nagyon nagy mennyiségű, 2700 tonna ammóniumnitrát robbant fel, amelyet már hat éve tároltak egy kikötői raktárban.

A jordániai földtani intézet szerint egyébként a robbanás egy 4,5-ös erősségű földrengésnek felelt meg a Richter skálán. A robbanást Cipruson is hallották.

Súlyosan megrongálódott Finnország libanoni nagykövetségének épülete is. A finn kormány Twitter-üzenetben tudatta, hogy a tetemes anyagi károk ellenére senkinek nem esett baja a követség alkalmazottai közül.

Sanna Marin finn miniszterelnök „sokkolónak" nevezte a robbanás hírét, és részvétét nyilvánította a halálos áldozatok családtagjainak, akárcsak Pekka Haavisto finn külügyminiszter, aki üzenetében megemlítette, hogy még mindig nem tudni, mi okozta a katasztrófát.

Mindent füst borított a libanoni fővárosban a robbanás után. MTI/EPA/Wael Hamzeh

Találgatások kezdődtek

Eközben olyan találgatások is napvilágot láttak, hogy nem baleset történt. Libanon feszült időket él, ezrek tüntetnek a kormány ellen, amiért nem képes kezelni az egyre súlyosabb gazdasági válságot. Az utóbbi hetekben az izraeli-libanoni határon is fokozódott a feszültség.

A robbanás után az izraeli kormány sietett közölni, hogy semmilyen formában nincs közük a történtekhez.

Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter viszont arról beszélt, hogy „baleset volt, amelyet tűz okozott", és óvatosságra intett a különböző feltételezések kapcsán. „Nem látok okot arra, hogy ne higgyünk a bejrúti jelentéseknek" – mondta az izraeli külügyminiszter.

Donald Trump amerikai elnök kedd este úgy nyilatkozott, hogy tábornokai szerint valószínűleg robbanószerkezet okozhatta a robbanásokat.

Nemzetközi segítség érkezik

Több ország, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Izrael és Irán is segítséget ajánlott Libanonnak. Magyarország egymillió euróval segíti a maronita katolikus egyházat.

Boris Johnson brit kormányfő szintén felajánlotta országa támogatását. „Megdöbbentőek az este folyamán érkezett képek és videók Bejrútból” – írta mikroblogján.

„Gondolatainkkal és imáinkkal Libanon nagyszerű és állhatatos népével vagyunk. Mint mindig, Irán teljességgel kész bármilyen szükséges segítséget megadni. Maradj erős Libanon” – írta Twitter-oldalán Mohammed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter.

Emmanuel Macron francia államfő bejelentette, hogy csütörtökön elutazik a közel-keleti országba, ahol találkozik hivatali partnerével, Michel Aunnal, valamint a miniszterelnökkel, Hasszán Diábbal.

A tájékoztatás szerint Párizs a szolidaritása jeleként két repülőgéppel szakértőket és felszereléseket küld Bejrútba.

Németország csaknem ötven kutatási-mentési szakembert küld Libanonba, ahogyan Lengyelország is segítségnyújtást jelentett be.

Eközben az Európai Unió is élesítette a polgári védelmi mechanizmusát, amelynek keretében tűzoltókat, mentőfelszereléseket, járműveket és keresőkutyákat akarnak Libanonba küldeni a tagállamokból. Eddig Csehország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Lengyelország és Németország jelezte részvételi szándékát, de várhatóan más országok is csatlakozni fognak.

Marise Payne ausztrál külügyminiszter közölte, hogy országa nagyjából 1,4 millió dollárnyi támogatást ajánl fel a Világélelmezési Program (WFP) és a vöröskereszt számára a katasztrófa által érintettek ellátásának biztosítása céljából.

Oroszország egy mobilkórházat telepít Libanonba a Bejrútban történt kedd esti robbanás sérültjeinek kezelésére - jelentette be szerdán a rendkívüli helyzetek minisztériuma Moszkvában.

A tárca közleménye szerint öt repülőgép indul majd Libanonba, fedélzetükön egészségügyi szakemberekkel, sürgősségi szolgálatok munkatársaival, mentőkutyákkal valamint humanitárius segéllyel.

A koronavírus-járvány elleni védekezésben kulcsszerepet játszó orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) a Mikrob intézet egy koronavírus-fertőzés diagnosztizálására alkalmas laboratóriumát küldi a helyszínre, annak személyzetével együtt.

A Covid–19-helyzetre való tekintettel az összes orosz szakembert védőfelszereléssel látják el. A műveletben mintegy 150 ember vesz részt.

Késő délutáni közlés szerint egy Il-76-os és egy Szuhoj Superjet 100-as repülőgép már elindult Libanonba a Moszkvához közeli Zsukovszkij repteréről.

Irak hatkamionnyi egészségügyi felszerelést szállít Libanonba, illetve orvosokat, ápolókat. Továbbá Jordánia és Egyiptom is hasonló intézkedéseket jelentett be.

Terrortámadáshoz is használták már az ammónium-nitrátot 

Az ammónium-nitrát vízben jól oldódó só, műtrágya és robbanószerkezetek készítésére is használják. Emlékezetes, hogy Timothy McVeigh 2,2 tonna ammónium-nitráttal robbantotta fel 1995 áprilisában Oklahomában a szövetségi irodaházat.

A detonáció 2,3 tonna TNT robbanóerejének felelt meg, és hallani lehetett a várostól 90 kilométerre is. A terrortámadásban 168 ember halt meg.

Egy másik, ammónium-nitráttal összefüggő hatalmas robbanás 1947-ben történt az egyesült államokbeli Texas Cityben, ahol egy 2200 tonna ilyen vegyi anyagot szállító hajón következett be detonáció.

A robbanás átterjedt a közeli olajlétesítményekre és egy vegyi üzemre. Legalább 575-en meghaltak, és mintegy 4 ezren megsérültek.