×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Hezbollah keze is benne lehet a bejrúti robbanásban

 

Nagy valószínűséggel egy kisebb tűz okozta a bejrúti kikötőben tárolt nagy mennyiségű ammónium-nitrát berobbanását kedd este – mondta Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Hangsúlyozta: „finoman szólva” is szabálytalan 2700 tonna ammónium-nitrát tárolása egy városban. A pusztítás földrengésszerű volt, Bejrút nyugati része romokban áll, a sebesültek száma már négyezer körül van – tette hozzá.

Libanonban különböző érdekek, szervezetek, vallási közösségek vannak, amelyek között nagy az ellentét – mondta Kis-Benedek József, megjegyezve, nem lenne meglepve, ha a Hezbollah nevű terrorszervezet is érintett lenne, náluk ugyanis gyakorlat, hogy városok közelében helyez el robbanóanyagot, hogy ha Izrael valamit csinál, „rájuk tudja kenni”.

Hozzátette: Libanon fel van készülve egy folyamatos háborúra, de nem Bejrútban. Annak, hogy nincs áram, internet nagyon komoly biztonsági hatása van, ahogyan annak is, hogy ha elkezdődik az egymásra mutogatás.

Ez most senkinek nem jön jól, de nem lenne meglepve, ha különböző teóriák látnának napvilágot arról, hogy Izrael keze benne van, ez pedig a Hezbollahnak jöhet jól. „Az ország a szétesés szélén állt enélkül is” – fogalmazott Kis-Benedek József.

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója arról beszélt, hogy a közel-keleti terrorszervezetek előszeretettel használják robbanószerkezetekhez az ammónium-nitrátot.


A teljes hanganyag itt hallgatható meg.