Megemlékeztek a roma holokausztról Auschwitzban

 

Az áldozatok emléke előtt tisztelegtek vasárnap, a roma holokauszt nemzetközi emléknapján a volt auschwitz-birkenaui náci német haláltáborban. Az idei megemlékezést a koronavírus-járvány miatt részben a világhálón szervezték – közölte az auschwitzi emlékmúzeum.

Piotr A. Cywinski, az auschwitzi emlékmúzeum igazgatója (Fotó: EPA/Lukasz Gagulski)

A roma holokauszt auschwitzi emlékművénél a megemlékezések több tucat résztvevője rótta le tiszteletét. A roma holokauszt idei európai emléknapja alkalmából létrehoztak egy honlapot. Az ott közzétett videóban a vasárnapi megemlékezés mellett meghallgathatók a szervezők és a túlélők felszólalásai.


A honlap számos háttéranyagot is közöl, felidézve a világ több országában a nácik által megszállt Európában a második világháború során meggyilkolt félmillió roma és szinti emlékezetét.

A vasárnapi megemlékezésen megszólaltak a lengyelországi és a németországi romaszervezetek vezetői, Roman Kwiatkowski és Romani Rose. Az auschwitzi emlékmúzeum igazgatója, Piotr A. Cywinski beszédében kijelentette: a szinti és roma társadalom diszkriminációja ma „szinte egész Európában” tapasztalható. Arra figyelmeztetett, hogy a kiközösítés „embertelenítést eredményez, ez pedig emberirtáshoz vezet”.

A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg arról, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban a németek felszámolták az úgynevezett cigánycsaládtábort, meggyilkolva néhány óra alatt a gázkamrákban több mint 4 ezer romát.

Az auschwitzi haláltáborba a németek 1943 után Heinrich Himmler náci SS-vezér parancsára mindenekelőtt németországi, ausztriai, csehországi és lengyelországi romákat és szintiket deportáltak, összesen mintegy 23 ezer embert, közülük 21 ezren éhségben, betegségekben, illetve a családtábor felszámolásakor életüket veszítették.