A tömegeseményekhez köthetők a kialakult fertőzésgócok

 

Több tucat ember kapta el a koronavírust egyetlen házibuli után itthon, sőt úgy tudni, 120-nál is többen hatósági házi karanténba kerültek a kontaktkutatás után. Idehaza egyelőre kedvező a járványhelyzet, de ez az eset is bizonyítja, hogy milyen könnyen lobbanhat be újra a járvány – hangzott el az M1 Híradójában.


A számok azt mutatják, hogy sikeresek a néhány hete bevezetett intézkedések – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely azt is mondta: továbbra is a vírus külföldi behurcolása jelenti az igazi veszélyt.


Csendesek az utcák Hajdúböszörményben. Aki teheti, otthon marad. A helyiek azt mondják: azért, mert megjelent a koronavírus a településen.

Többen megfertőződtek egy rendezvényen. A Nemzeti Népegészségügyi Központ az M1-nek azt írta: a fertőzöttek egy családi rendezvényen vettek részt júliusban az ország másik felében, Győr-Moson-Sopron megyében. Nagy valószínűséggel ott fertőződtek meg.

A laborvizsgálatok eddig 22 Hajdú-Bihar megyeinél mutatták ki a koronavírust. Többen közülük kórházi ápolásra szorultak, de már jól vannak. A népegészségügyi központ ugyanakkor kiemelte: ugyanezen a családi rendezvényen mások is megfertőződtek.

Tömegeseményhez köthetők a világban kialakult fertőzésgócok

Hiába van már csaknem 9 hónapja velünk a koronavírus, mégis szinte alig tudni valami biztosat róla. Annyi azért látszik, hogy a zárt terek és a rendezvények különösen veszélyesek a terjedés szempontjából.

A világban eddig kialakult fertőzésgócok szinte kivétel nélkül valamilyen tömegeseményhez köthetők, ahol

az úgynevezett szuperterjesztők okozzák a legtöbb gondot. Ők azok, akik tünetmentesek, de több tucat embert is megfertőzhetnek.

Ma is a legtöbben tőlük kapják el a kórt. Tromso kikötőjében vesztegel péntek óta egy norvég turistahajó. Koronavírusos lett a legénység négy tagja, így a 160 fős személyzet minden tagját karanténba kellet zárni.

Ilyen szuperfertőző volt az osztrák Ischgl síközpontban egy bár csaposa is. Az innen kiinduló fertőzéslánc végül több mint 5000 embert ért el, de így alakult ki Dél-Korea máig legnagyobb járványgóca is.

Szigorítások a környező országokban

Közben szigorításokkal próbálják megállítani a járványt a környező országokban. A vajdasági Temerinben már rendkívüli helyzetet hirdettek, olyan sok a fertőzött. Kötelező a maszk zárt térben, korlátozzák a rendezvényeket és hamarabb zárnak a vendéglátóhelyek is.

Romániában is újabb korlátozások léptek életbe. Tizennyolc megyében már a szabadtéren is kötelező maszkot viselni.

Temerinben, a 25 ezres településen jelenleg csaknem 100 fertőzöttről tudnak. A 10 főnél nagyobb összejöveteleket egyelőre nem lehet tartani a városban, és rövidítették a vendéglátóhelyek nyitvatartását is.

Az újvidéki egészségház működését is teljesen átszervezték. Az általános orvosi részlegen már csak az igazolt koronavírusos betegeket, illetve az fertőzésgyanús eseteket fogadják. Azokat, akik nem tartják be az óvintézkedéseket, az eddiginél is szigorúbban büntetik majd.

Romániában is egyebek mellett a szigorú büntetéssel igyekeznek a hatóságok betartatni az óvintézkedéseket. A szabályszegők átszámítva akár 180 ezer forintos bírságot is kaphatnak.