Feloszlatták Berlinben a korlátozások miatti tömegtüntetést

 

Berlinben a hatósági közbelépésére félbeszakították a több mint tízezres megmozdulásokat – a rendezvényeket olyan csoportok szervezték, amelyek nem értenek egyet a járvány elleni küzdelem miatt elrendelt korlátozásokkal – hangzott el az M1 Híradójában.


A csatorna helyszíni tudósítója azt mondta a 90 meghirdetett tüntetés közül a legnagyobb a Brandenburgi kaputól indult, 22 ezer ember részvételével. Hozzátette: a tüntetés mottója az volt, hogy vége van a járványnak és ez a szabadság napja. A táblákon olyan szlogenek voltak olvashatók, minthogy le a maszkokkal, a legnagyobb összeesküvéselmélet maga a korona, miközben nem viseltek maszkot.


Közölte: nem viseltek maszkot a tüntetők, többen voltak a meghirdetettnél és a távolságtartási szabályokat sem tartották be, ezért a rendőrség közbeavatkozott, először békésen, majd erőszakkal.

Ellentüntetők is gyülekeztek

Ellentüntetők is gyülekeztek, akik közül többen azt kiáltozták a demonstrálóknak: „nácik kifelé!”.

A rendőrség a nap folyamán távol tartotta egymástól a két tömeget, hogy megakadályozza az összetűzéseket.

A berlini tüntetésre Németország-szerte mozgósítottak szimpatizánsokat. Andreas Geisel berlini szenátor péntek este arról beszélt, hogy neonáci szervezetek is toboroztak résztvevőket.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter bírálta a tiltakozókat amiatt, hogy nem tartották be a biztonsági előírásokat. Elismerte, hogy az embereknek világjárvány idején is joguk van tüntetni, de nem így, ahogy az szombaton történt. „Józan ész, kitartás és összefogás kell ahhoz, hogy a pandémiát legyőzzük” – írta a tárcavezető a Twitteren.

A SPD társelnöke covidiótáknak nevezte a tüntetőket

Saskia Esken, a szociáldemokrata párt (SPD) társelnöke úgy fogalmazott: „Covidióták ezrei most idézték elő a járvány második hullámát” azzal, hogy nem tartottak egymástól távolságot, és nem viseltek szájmaszkot. Ostorozta a tüntetőket amiatt, hogy nemcsak az emberek egészségét tették kockára, hanem az egész ország sikerét is a járvány elleni küzdelemben és a gazdaság újraindításában.

A hét végére további hasonló rendezvényeket terveznek Németországban

annak ellenére, hogy az új koronavírus-fertőzések száma egyre emelkedik. Az utóbbi 24 órában 955 új esetet regisztráltak, május óta nem emelkedett ilyen nagy ütemben a fertőzések száma, leszámítva egy június közepi helyi gócpontot egy húsüzemben.

A hatóságok szerint az emelkedést az magyarázza, hogy az emberek nem tartják be az óvintézkedéseket. Németországban meghaladja a 209 ezret a regisztrált fertőzöttek száma, a koronavírussal összefüggő halálesetek száma pedig 9148.