×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Véget ért a mekkai zarándoklat

 

Véget ért pénteken a járványügyi korlátozások közepette megtartott mekkai zarándoklat (háddzs) Szaúd-Arábiában. A királyság egészségügyi minisztériuma nem talált koronavírus-fertőzöttet a zarándokok között.

A zarándoklat utolsó állomásának számító, a sátán jelképes megkövezésének rituáléját követően veszi kezdetét az íd al-adha áldozati ünnep. Ennek során a muszlimok bárányt áldoznak annak emlékére, hogy Ábrahám, hitének szilárdságát bizonyítva, kész lett volna feláldozni fiát Isten parancsára, de az Úr megelégedett egy báránnyal is.

A szaúd-arábiai egészségügyi minisztérium pénteken 1686 új fertőzést jelentett, a legtöbbet, 178-at Mekkából, ám közölte: a zarándokok között nem találtak fertőzöttet.

A királyságban, ahol az igazolt fertőzöttek száma péntekre elérte a 275 905-öt, járványügyi korlátozások közepette tartották meg a háddzsot. A többnapos szertartáson csak a királyságban élők egy kis csoportja vehetett részt, elmaradt az ilyenkor szokásos közösségi étkezés, a zarándoklatot lezáró rituálé során pedig a megkövezésre szolgáló kavicsokat sterilizálták és becsomagolták.

A járványügyi korlátozások miatt a szaúdi kormány, csaknem száz éve először, megtiltotta a muszlimoknak a beutazást, helyette alig ezren kaptak lehetőséget a háddzsra. A kiválasztottak kétharmada a királyságban tartózkodási engedéllyel élő külföldi muszlim, egyharmadukat pedig a szaúdi biztonsági erők és az egészségügyi dolgozók soraiból választották ki. A nemzetközi légi járatok továbbra sem közlekednek Szaúd-Arábiába, illetve onnan.

Rendes esetben évente mintegy két és fél millió zarándok érkezik Mekkába, az iszlám legszentebb helyére. A zarándoklat az iszlám öt pillérének egyike, amelyet lehetőségeihez mérten minden hívőnek teljesítenie kell egyszer életében.