×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jelenősen növekedtek a fogyasztói kiadások Amerikában

 

Az amerikai fogyasztók kiadásai júniusban növekedtek a, de az új koronavírussal megfertőződöttek számának drasztikus emelkedése megakadályozhatja a további bővülést.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium pénteken közölte, hogy a fogyasztói kiadások havi összevetésben 5,6 százalékkal emelkedtek. Elemzők 5,5 százalékos növekedésre számítottak a májusi 8,5 százalékos emelkedés után.

Áprilisban még 12,6 százalékkal, márciusban pedig 6,9 százalékkal csökkentek a kiadások, amikor is a koronavírus-járvány miatt számos vállalat állt le, milliók kerültek utcára, és recesszióba került a gazdaság. Bár a május és a június erős volt, éves összevetésben így is 34,6 százalékkal csökkentek a fogyasztók kiadásai a második negyedévben.

Eközben a személyi jövedelmek 1,1 százalékkal, 222,8 milliárd dollárral csökkentek júniusban. Elemzők 0,5 százalékos visszaesést vártak az előző havi 4,4 százalékos csökkenés után.
A jövedelmek legfontosabb összetevői, a bérek és fizetések 2,2 százalékkal nőttek júniusban, míg májusban 2,6 százalékkal. Áprilisban 7,8 százalékos, márciusban pedig 3,1 százalékos volt a csökkenés.

A megtakarítási ráta a májusi 24,2 százalékról 19,0 százalékra csökkent. Januárban még 7,6, februárban 8,3, márciusban 12,8, áprilisban pedig 33,5 százalékon állt a megtakarítási ráta.

A személyes fogyasztási kiadások havi összevetésű árindexe (lényegében a fogyasztói árak változása) 0,4 százalékkal emelkedett a májusi 0,1 százalék után. Elemzők 0 százalékra számítottak. Éves összevetésben a személyes fogyasztási kiadások árindexe 0,8 százalékra gyorsult júniusban. Elemzők az előző havival megegyező értéket, 0,5 százalékot vártak.

A gyakran változékony élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított index havi szinten 0,2 százalékkal nőtt, csakúgy mint májusban. Éves összevetésben a maginfláció 0,9 százalékra rúgott júniusban, lassult kissé az ütem a májusi 1,0 százalékhoz képest.

Elemzők havi szinten 0,2 százalékos, éves összehasonlításban pedig 0,5 százalékos emelkedést vártak.

Az amerikai gazdaság teljesítménye meredeken csökkent a második negyedévben. A bruttó hazai termék (GDP) szezonális kiigazítással számolva 32,9 százalékos évesített ütemben csökkent április-júniusban, ami a legrosszabb érték a negyedéves GDP-adatok számításának kezdete, 1947 óta. Elemzők átlagosan 34,1 százalékos visszaesésre számítottak az első negyedévben mért 5,0 százalékos csökkenés után.