×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Vizsgálják, mi okozta a tragikus vonatbalesetet Portugáliában

 

Vonatbaleset történt pénteken Portugáliában: két ember életét vesztette, legalább félszáz megsérült – adta hírül a SIC tévécsatornára hivatkozva a Reuters hírügynökség. A járaton több mint 200-an utaztak és a mentésben ennél is többen, 225-en vettek részt. A baleset körülményeit még vizsgálják.

(Fotó: EPA)

A nagy sebességű szerelvény mintegy 200 kilométeres óránkénti sebességgel haladt, amikor beleszaladt egy karbantartó kocsiba. Egyelőre nem tudni, hogy a jelzőlámpák működtek-e.

A felismerhetetlenségig összeroncsolódott a portugál villanymozdony: az Alfa Pendular 190 kilométeres óránkénti sebességgel haladt, amikor pénteken délután belecsapódott a karbantartó kocsiba. A mozdonyvezető próbálta megállítani a nagysebességű szerelvényt, a katasztrófa azonban elkerülhetetlen volt. A karbantartó kocsin utazó két szakember az ütközés pillanatában szörnyethalt, a 212 utas azonban túléte a balesetet.

A mentési munkálatokban 225-en vettek részt 85 mentő- és tűzpoltóautóval és két mentőhelikopterrel. A helyszínen felállítottak egy mobilkórházat, ahol a legsúlyosabb sebesülteket látták el.

A polgári védelem századosa elmondta: hatan, köztük a mozdonyvezető, súlyosan megsérültek, húszan könnyebb sebesüléseket szenvedtek.

A helyszínre sietett Pedro Nuno Santos, az ország infrastruktúráért felelős minisztere és felállítottak egy vizsgálócsoportot a szerencsétlenség körülményeinek felderítésére.

Az ugyanis rejtély, hogy működtek-e a jelzőlámpák a katasztrófa pillanatában, s amennyiben igen, a vasútvezető miért nem látta őket. A tárcavezető leszögezte, hogy a vasúti infrastruktúra és a jelzőrendszer mind a legmodernebb technológiát képviselik.

Marcelo Rebelo de Sousa elnök együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartózóinak.

Az Alfa Pendular Portugália leggyorsabb villanymozdonya  220 kilométeres óránkénti sebességgel.

Gyors elérést biztosít az ibériai ország összes nagyobb városa között: évente több mint kétmillióan váltanak rá jegyet.