×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kiutasítás után sem tér vissza országába a migránsok többsége

 

Az Európai Unió elhagyására kötelezett illegális migránsok kevesebb mint 40 százaléka tér vissza hazájába vagy egy harmadik országba – áll az Európai Számvevőszék kedden közétett előzetes jelentésében. A jelentés szerint az unió területén illegálisan tartózkodó európai migránsok 38, a kontinensen kívüliek 30 százalékát tudják csak kitoloncolni a tagállamok területéről.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Carmelo Imbesi)

A luxemburgi székhelyű Európai Számvevőszék, mely az unió pénzügyeit ellenőrzi, gyors és hatékony megoldást szorgalmaz a migráció kezelésére. A szervezet szerint a visszatérések alacsony arányának egyik oka, hogy a migránsok származási országaival az együttműködés nehézkes.

Várhatóan az Európai Bizottság szeptemberben mutatja be új menekültügyi szakpolitikáját, amelyben hangsúlyt kíván helyezni a származási és a tranzitországokkal való szorosabb és hatékonyabb együttműködésre.


Vargha Márk, a Migrációkutató Intézet kutatója a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kijelentett, hogy a migránsok visszatelepítése Afrikába és Ázsiába nehéz kérdés, mivel alapvetően nincsenek visszafogadási megállapodások uniós szinten. Az unió egyelőre csak a balkáni országokkal kötött hasonló szerződést. Kelet-Európából

a Balkánra már történnek kitoloncolások, viszont a fő csapásirányba, Afrikába és Ázsiába egyelőre nem.

Emiatt sem lehet sikerről beszélni az illegális migránsok hazatelepítésének ügyében – mondta.

Vargha Márk az M1 Ma reggel című műsorában arról is beszélt, hogy sajnos elég lassan őrölnek az uniós malmok a migrációs ügyekben. Ezt a lassú problémamegoldási mechanizmust tovább fékezte a tavasz óta Európában jelen lévő koronavírus, ami komoly gondok elé állított több európai uniós tagállamot is.

A migrációs kérdés megoldására a németeknek több forgatókönyve is van, de az egyelőre még kérdéses,  melyiket fogja végül elfogadni az Európai Bizottság – mondta. Hozzátette, az egyik megoldási javaslata a németeknek, hogy

az Európai Unión kívül bírálják el a menedékkérelmeket.

Azonban a kvóta kérdését továbbra is napirenden szeretnék tartatni a már Európában tartózkodó migránsok elosztása miatt.

Kiemelte, hogy fontos lenne a migráció ügyének mielőbbi megoldása, mivel Olaszországban ismét súlyos a helyzet, Lampedusa szigete újra teljesen frontvonalban van. „Az olasz sziget mindig is ki volt téve a migránsok jelentette veszélynek, hiszen már 2016 előtt, a migrációs válság tetőzése előtt is érkeztek Afrikából bevándorlók a szigetre” – fogalmazott.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.