Végleg törölte az antiszemita szövegeket posztoló rapper, Wiley fiókját a Twitter

 

Ha a jelenkorról egy nagyjából pontos lenyomatot szeretnénk kapni, akkor érdemes tanulmányoznunk a brit rapper, Wiley történetét. Antiszemitizmus, a techcégek túlhatalma, szólásszabadság, nagypolitika és a felhasználók nyomása egy csokorban.

A színes bőrű rapper a múlt héten több antiszemitának minősíthető posztot tett közzé először a Twitteren, majd a fiókja egyhetes felfüggesztése miatt a Facebookon és az Instagramon. Posztjaiban a zsidóság kivételezettségéről és a Ku-Klux-Klanhoz való hasonlatosságáról beszélt követőinek. Többek között arról írt, hogy máshogy kezelik a zsidókat a börtönökben, a kórházakban, a rendőrségeken. Azt is állította: „ha az ember olyan cégnek dolgozik, aminek a tulajdonosa két zsidó, és bárhogyan kritizálja a zsidó közösséget, akkor természetesen ki lesz rúgva.” Egy másik posztjában azt írta: a „redneckek, a Ku-Klux-Klan és a zsidók jelentik a törvényt”.

A kommentelők, de a szélesebb brit közvélemény és a nagypolitika is élesen elhatárolódott Wiley kijelentéseitől. Priti Patel brit konzervatív belügyminiszter vasárnap este értetlenségét fejezte ki a Twitteren, hogy az érintett platformok miért vártak tizenkét órát azzal, hogy eltávolítsák a rapper antiszemita posztjait, egyben


arra hívta fel a közösségi platformokat üzemeltető cégek figyelmét, hogy a jövőben gyorsabban kell felépniük a gyűlöletkeltés ellen.

Később Boris Johnson brit miniszterelnök is megnyilvánult szóvivőjén keresztül az ügyben. Úgy fogalmazott: az üzenet világos, a Twitternek jobban kell eljárnia.

Sadiq Khan, London polgármestere levelet írt az Instagram és a Twitter vezetőinek Wiley brit rapper antiszemita posztjainak ügyében (Forrás: twitter.com)

London polgármestere, a munkáspárti Sadiq Khan levelet írt a Twitter és az Instagram vezetőinek, amelyben felszólította őket, hogy azonnal kell cselekedniük hasonló, rasszista posztok esetén. Nem csoda, hogy a londoni polgármester is megnyilvánult az ügyben: a Munkáspárt tekintélyét alaposan megtépázta, hogy Jeremy Corbyn vezetése alatt nem tisztították meg a baloldali pártot az antiszemita hangoktól, és elhúzódó vizsgálatokkal kíséreltek meg a szervezeti antiszemitizmus vádja alól kibújni. A Munkáspárt antiszemitizmusa miatt több zsidó származású alsóházi képviselő is kilépett a pártból az előző ciklus alatt.

A Twitter azután döntött a mai napon Wiley végleges kitiltása mellett, hogy hétfőn 48 órás bojkottot hirdettek Twitter-felhasználók a platformmal szemben #NoSafeSpaceForJewHate címmel. Nem tudni, hogy ennek hatására-e, de már másnap törölte a Facebook és az Instagram is Wiley személyes profiljait.

A Twitter a felhasználók és a politika nyomására végül csak ma jutott döntésre, és a rapperre feltett, egyhetes szájkosarat végül is teljes kitiltásra módosította. Valószínűleg a rapper búcsút mondhat egy időre a nyilvános szereplésnek.

A közösségimédia-cégek az utóbbi időben folyamatosan konfrontálódnak a szólásszabadság és a cenzúra kérdésével, és a közönség és a nagypolitika együttes fellépése kell ahhoz, hogy bizonyos esetekben egyáltalán cselekedjenek. Máskor, Wiley eseténél jóval enyhébb ügyekben egyáltalán nem haboznak e platformok cenzorai, hanem azonnal törölnek olyan posztokat, amelyek nem esnek egybe a közösségi irányelveikkel – amelyeket gyakran meg sem osztanak transzparensen a felhasználóikkal.